Ne bih se mogao vratiti u Novi Pazar, gajim ovce i uživam na selu! /VIDEO/

5004

Kovačevo: Oaza mira i tradicije u srcu Sandžaka

U srcu Sandžaka, skriveno među zelenim brdima, nalazi se Kovačevo, naselje koje pripada gradu Novom Pazaru. Sa populacijom od svega 240 duša, prema popisu iz 2011. godine, ovo selo predstavlja pravu oazu mira i tradicije. U malenom dvorištu ispred kuće Mileta Markovića, susrećemo se sa idiličnom slikom ruralnog života.

Mile, koji uzgaja voće i povrće, priča nam o ljepotama i izazovima života na selu. „U ljeto, trebate vidjeti vrt, ali sada je zelenilo izgubilo svoju boju,” kaže on, dok pogledom traži komadić neba iznad dvorišta. Njegova ljubav prema zavičaju i selu ne krije se iza riječi. „Uživam raditi na selu i nekad sam češće ovdje nego u gradu. Ali sam ipak vezan za svoj zavičaj. Moja duša još pripada pašnjacima, livadama, šumama, voćnjacima,” saopštava Milan Marković, čije ime je sinonim za skladan život u prirodi.

Kovačevo nije samo Mileto utočište od gradske vreve; ono je živi dokaz da se tradicija i prirodni način života još uvijek mogu održati u modernom dobu. Mileto dvorište, sa svojim voćnjacima i povrtnjacima, predstavlja malu laboratoriju prirodnog života, mjesto gdje se hrana uzgaja sa ljubavlju i gdje svaki plod nosi priču.

Ovčarstvo je također bitan dio Miletove svakodnevice. Gajenje ovaca nije samo posao, već način života koji se prenosi s koljena na koljeno. Ovce u Kovačevu nisu samo stoka; one su dio porodice, simbol otpornosti i povezanosti sa zemljom.

Mileto selo Kovačevo predstavlja primjer kako se, usprkos modernizaciji i urbanizaciji, može očuvati ljubav prema zemlji i tradicionalnom načinu života. Njegova priča inspiriše i pokazuje da je moguće naći ravnotežu između prirode i savremenog života, te da se sreća često krije u jednostavnim, zemaljskim radostima.

Dok se sunce polako spušta nad zelenim brdima Kovačeva, razgovor sa Milom nas podsjeća na značaj očuvanja prirode i tradicije. Njegova posvećenost zemlji i selu nije samo lična priča, već i poziv na buđenje svijesti o važnosti održivog života i harmonije sa prirodom.

U Kovačevu, život teče mirno, daleko od gradske gužve i buke. Ovo malo selo u Sandžaku primjer je kako se uz ljubav, rad i poštovanje prema prirodi može živjeti ispunjen i sretan život. Milan Marković, sa svojom predanošću selu i tradiciji, inspiracija je mnogima i dokaz da je život na selu, usprkos svim izazovima, prava blagodet.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *