Nekada najbogatiji Rus smatra da postoji samo jedan način kako svrgnuti Putina

384

“U potpunom sam šoku zbog toga što se dogodilo”, rekao je novinarima videolinkom Hodorkovski govoreći o invaziji. Na trenutke se činilo da je na rubu suza

“Samo će revolucija svrgnuti Vladimira Putina”, rekao je u petak Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji čovjek u Rusiji, prije no što je pao u nemilost Kremlja, te dodao da očekuje da će Putin nastaviti gušiti proteste u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Mihail Hodorkovski, koji je za vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina 1990-ih postao jedan od najmoćnijih ruskih oligarha, rekao je kako sumnja u to da ruski narod podržava invaziju na Ukrajinu.

“U potpunom sam šoku”

“U potpunom sam šoku zbog toga što se dogodilo”, rekao je novinarima videolinkom Hodorkovski govoreći o invaziji. Na trenutke se činilo da je na rubu suza.

Dok je govorio, ruske su rakete padale na ukrajinske gradove, uključujući i glavni grad Kijev, gdje su porodice smještene u skloništa zbog ruske ofanzive.

“Putin želi zauzeti Ukrajinu i postaviti marionetsku vladu u Kijevu”

Pedesetosmogodišnji Hodorkovski je rekao da Vladimir Putin želi zauzeti Ukrajinu, uništiti njenu odbranu i postaviti marionetsku vladu u Kijevu. Dodao je da bi Zapad trebao pomoći Ukrajini tako da naoruža njezino stanovništvo jer će se u protivnom suočiti “s dugotrajnom i moguće krvavom okupacijom”.

“Smjena Putinovog režima se ne može ostvariti demokratskim mjerama. Promjena može doći isključivo revolucijom – revolucijom odozgo ili revolucijom odozdo”, rekao je Hodorkovski i dodao da je revolucija moguća kao rezultat vojnog poraza ili Putinove smrti.

Hodorkovski je 69-godišnjeg Putina, vođu Rusije od 1999., nazvao diktatorom koji živi u strogo kontroliranom informacijskom mjehuru i koji se neprestano mora dokazivati svojim bliskim saradnicima.

Putin je Hodorkovskog više puta nazvao zločincem

Ruski službenici odbacuju takve kritike i ističu Putinove ponovljene izborne pobjede i rezultate anketa koje pokazuju da je i dalje popularan. Putin je Hodorkovskog više puta nazvao zločincem.

Mihail Hodorkovski bio je osuđen za utaju poreza i prevaru 2005. na suđenju u Moskvi, za koje je rekao da su potaknuli njegovi neprijatelji koji su htjeli uništiti njegovu naftnu kompaniju Jukos i kazniti ga zbog njegovih političkih ambicija. Optužbe je uvijek poricao. Putin je Hodorkovskog pomilovao 2013., nakon čega je napustio Rusiju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.