Nema vozila i oružja korišćenog u napadu na Kenana i Ismeta Sujkovića i Mirzu Kastrata

2302

Još nije pronađeno vozilo, niti vatreno oružje koje je korišćeno prilikom pokušaja ubistva Kenana Sujkovića, Ismeta Sujkovića i Mirze Kastrata u Beranama, što je jedan od razloga da se produži pritvor osumnjičenom Miomiru Đukiću (32).

Još nije pronađeno vozilo, niti vatreno oružje koje je korišćeno prilikom pokušaja ubistva Kenana Sujkovića, Ismeta Sujkovića i Mirze Kastrata u Beranama, što je jedan od razloga da se produži pritvor osumnjičenom Miomiru Đukiću (32).

To se navodi u rješenju Vrhovnog suda od 16. februara, a kojim je na bar još tri mjeseca taj tridesetdvogodišnjak ostavljen iza rešetaka, pišu “Vijesti”.

Rasvijetljen pokušaj ubistva u Beranama: Jedna osoba uhapšena, za jednom se traga

”Pri čemu postoji osnovana sumnja da je upravo okrivljeni Đ. (Đukić) upravljao predmetnim vozilom pri izvršenju krivičnog djela u B. (Beranama), da je potrebno pribaviti i druge tragove u vezi sa izvršenjem krivičnih djela, te sprovesti brojne dokaze, a što ukazuje da bi izlaskom na slobodu okrivljeni mogao uticati na tok istrage putem uništenja ili sakrivanja dokaza i tragova o izvršenom krivičnom djelu”, obrazlažu sidije Vrhovnog suda.

Radomir Đukić (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Radomir Đukić (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

U naredbi za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a koja je citirana u odluci Vrhovnog suda, navodi se da je Đukić postao član kriminalne organizacije koju je, sa zada nepoznatim osobama, osnovao njegov sugrađanin Marko Zekić (30) a čiji je cilj bio da počine više ubistava, kao i krivična djela – iznuda, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i šverc droge.

Zekić je osumnjičen je da je 18. novembra pokušao da ubije Kenana i Ismeta Sujkovića, kao i Mirzu Kastrata, dok je Đukić tada uhapšen zbog sumnje za saučesništvo.

”Njegova uloga je bila da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, te da učestvuje u prikupljanju podataka o kretanju lica koja treba lišiti života i njihovom dostavljanju drugim pripadnicima kriminalne organizacije, praćenju i javljanju kretanja tih lica, kao i da zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije vrši krivična djela teško ubistvo i ubistvo”, navodi se u citiranim spisima SDT-a.

LIKVIDACIJA NA VERUŠI

Navodi se da iz spisa SDT-a proizlazi i osnovana sumnja da je okrivljeni Đukić saizvršilac u izvršenju krivičnog djela – teško ubistvo, odnosno da je učestvovao u likvidaciji Nemanje Prelevića i Danila Pekovića.

Njih dvojica ubijeni su na Veruši 18. oktobra 2020. godine.

Osim njega, za učešće u tom zločinu osumnjičeni su i Nenad Milačić, Vasilije Đukić, Dragan Biletić, Mirčeta Mihajlović, Goran Milašinović, Marko Zekić, Branislav Ivanović i Dragan Tarić.

Osnovana sumnja za o učešću Đukića, piše, prije svega utvrđuje se iz podataka dostavljenih od strane EUROPOL-a, a u vezi sa komunikacijama koje su obavljane putem zaštićenih mobilnih telefona i aplikacije Sky ECC.

”Tako, cjelokupna komunikacija od početka avgusta 2020. do kraja te godine obiluje porukama između okrivljenih u vezi sa pripremama i preduzetim radnjama na realizaciji ubistva, a iz razmijenjenih poruka se vidi da su okrivljeni preduzimali radnje na praćenju kretanja oštećenog Prelevića i o traženju najbolje lokacije i vremena da se izvrši krivično djelo”, piše u spisima predmeta.

ISTRAGA NIJE ZAVRŠENA IZ OBJEKTIVNIH RAZLOGA

U dosadašnjem toku trajanja pritvora okrivljenom Đukiću, istraga nije mogla biti završena iz objektivnih razloga, navode sudije.

”Ovo zbog toga što je evidentno da je u toku trajanja tog pritvora donijeta naredba za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva od 24.12. 2021. godine, kojom je praktično započet krivični postupak zbog teških krivičnih djela, a sasvim je izvjesno da se od dana donošenja naredbe do sada nijesu mogle sprovesti dokazne radnje koje su neophodne da bi se rasvijetlili veoma kompleksni krivično-pravni događaji u mjeri potrebnoj da se donese odluka da li će doći do optuženja ili do obustave krivičnog postupka”, objašnjava se u dokumentu.

Izvor Fokuspress.com

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.