Neprikosnoveni Ljajić i kaldrmisanje zlatom: Lični stav Fahrudina Kladničanina

1828

Autor: Fahrudin Kladničanin, izvršni direktor Akademske inicijative „Forum 10“, obrađen tekst u redakciji Sandžak Danas

Nešto manje od dvadeset godina od kada su se na političkoj sceni Novog Pazara pojavile grupe građana predvođene uglednim pojedincima, situacija u ovom gradu doživljava svojevrsnu transformaciju. Ove grupe, nekada fokusirane na svrgavanje Sulejmana Ugljanina i njegove SDA Sandžaka, danas predstavljaju tapiseriju političkih subjekata sa različitim ciljevima i ambicijama.

Centralna figura današnje političke scene Novog Pazara je Rasim Ljajić, čiji SDP vlada gradom gotovo neprikosnoveno preko decenije. Uprkos različitim kritikama na račun vladajuće stranke, posebno u pogledu komunalnih i infrastrukturnih problema kao što su zapuštena rečna korita, zagađenost vazduha i prekomerna urbanizacija, Ljajićeva politička mašinerija ostaje dominantna.

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore, SDP izlazi s Nihatom Biševcem kao kandidatom za gradonačelnika. Biševac, poznat po svom besprekornom javnom profilu i odsustvu skandala, predstavlja snažan oslonac Ljajićeve politike. Nasuprot njemu stoje Sulejman Ugljanin, veterana SDA Sandžaka, i Edin Đerlek iz Stranke pravde i pomirenja.

Ljajićeva sposobnost da manevriše u političkim vodama Novog Pazara i izvan njih, koristeći svoj položaj za realizaciju brojnih projekata, demonstrira njegov politički pragmatizam. Ova sposobnost, zajedno sa sposobnošću da mobilizuje politički prostor, čini ga skoro neprikosnovenim na lokalnoj političkoj sceni.

Pored političke dominacije, Ljajić je igrao ključnu ulogu u kreiranju društvene kohezije u Sandžaku, usmeravajući političke procese ka sprečavanju radikalizacije i tenzija. Njegova politička misija, iako ponekad kontroverzna, smatra se uspešnom u stabilizaciji regije.

Dok se kampanja polako zahuktava, očekuje se da će se pojaviti različite prljavštine i negativne kampanje, posebno na društvenim mrežama. Ove taktike, koje često karakterišu palanački duh i nedostatak argumenata, verovatno će biti upotrebljene u pokušaju da se diskredituju politički protivnici.

U ovom dinamičnom političkom okruženju, Novi Pazar stoji na raskrsnici. Da li će Ljajićeva dominacija biti potvrđena na izborima ili će se pojaviti novi vetrovi promene, ostaje da se vidi. Šta god da se dogodi, očekuje se da će ishod ovih izbora definisati budućnost ovog grada i njegovih stanovnika.

Preuzeto sa: danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.