NESVAKIDAŠNJI PRIZOR u Sandžaku: POSKOK IZAŠAO NA SNIJEG

1350

Neverovatan prizor iznenadio je čuvara zaštićenog područja Uvac, Milivoja Removića, u selu Miševići smještenom na preko 1000 metara nadmorske visine. Na snježnom pokrivaču ugledao je ogromnog poskoka, što je izuzetno rijetka pojava imajući u vidu trenutno godišnje doba.

Ovaj neverovatan prizor mještani sela Miševici na Zlataru nikada do sada nisu vidjeli, a otkud je zmija otrovnica došla na snijeg ni sami ne znaju.

„Taj dan bilo je oko sedam stepeni, na snijegu se jasno vidio ogroman poskok koji se migolji. Iako sam imao priliku da se susretnem sa ovim zmijama, ovo je bio najveći gmizavac kog sam do sada ugledao. Ovo je za njih potpuno neubičajena pojava, jer ne izlaze na sunce prije Đurđevdana pa čak ni tad ukoliko temperature nisu poprilično visoke“, izjavio je Milivoje za RINU.

Po srpskom narodnom vjerovanju na Sretenje mečka izlazi iz svog zimskog brloga i ako ugleda svoju senku vraća se nazad jer zimi još uvijek nije kraj. Zmija je ove godine na Zlataru zamijenila mečku, tako što je se jedno vrijeme sunčala na belom pokrivaču, ali da li se nazire kraj zimi ni najstariji mještani ne znaju da protumače.

Šta je ovog poskoka nateralo da izađe napolje usred zime i po dubokom snijegu ostaće misterija,kao i njegovo dalje kretanje. Inače, u ovim selima mogu se uočiti psokoci, šarce ali svakako ne u februaru mjesecu.

U selu pričaju da je sa njenom pojavom verovatno kraj zime ili pak da je mozda proteklog ljeta ujela nekog pa zemlja neće da je primi, međutim struka ipak kaže drugačije, da su protekli sunčani dani “krivci” za pojavu ovog gmizavca u sred zime.

Milivoje Remović, čuvar u Srecijalnom rezervatu prirode Uvac, je snimio ovu zmiju a kako kaže da nikada do sada nije vidio sličan prizor u februaru mjesecu.

Snegovi ove zime nisu poštedeli zlatarski kraj, na šta su žitelji ovih sela odavno navikli.

Iz godine u godinu broj stanovnika u ovim planinskim selima se smanjuje, imanja ostaju pusta a divlje zvjeri haraju zlatarskim proplancima.

PP Media B.Ilić
foto: PP Media
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.