Nihad Biševac: “Kao u boksu, i u politici treba biti razuman i otvoren.”

1427

Bokser treba da bude dobar čovjek, staro je vjerovanje. Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Nino Biševac, bio je prvak Srbije u poluteškoj kategoriji i dobar je čovjek, veoma. Ali, on bi to bio i da nije boksovao.

U Novom Pazaru se oduvjek volio boks i nekoliko njegovih prijatelja ušli su u boksersku školu, kojom je rukovodio Rahim Beganović. Jednog dana, poslije dužeg ubeđivanja, pošao je sa družinom samo da to vidi, a vidio je kako u sali Tehničke škole ne mogu da se zatvore vrata zato što je bila prepuna dječaka koji su željeli da uče boks. Kasnije, svi oni što su ga nagovarali da sa njima tamo ode, otišli su, a on je ostao.

Nihat Biševac, u tim vremenima, bio je mjerna jedinica za mladića primjernog u svakom pogledu. Pitome naravi, visok, a nikada i glomazan. Tiho je govorio, tiho i odmjereno koračao, blag osmjeh i naročito blag i dobroćudan pogled.

Mlad sportista treba da bude pametan, izdržljiv, hrabar i plemenit prije svega. Nihat Biševac je sve to, baš sve.

U Prištinu je otišao da studira ekonomiju. Tamo mu se brzo javila želja za boksom i otišao je u BK Prištinu kod čuvenog Ljaha Nimanija.

Mnogo godina kasnije, Biševca u Pazaru biraju za predsjednika Sportskog saveza, i to je njegov ulazak u politiku. Sada je gradonačelnik velikog grada, multietničkog, u stalnoj ekspanziji.

Sednice gradske skupštine često su teške, političke partije često u klinču. Nihat Biševac kaže da i u politici, kao u boksu, treba biti razuman i otvoren. Saradnja sa svim partijama, sa nevladinim organizacijama, sa svima. Svakoga treba pogledati u oči.

Novi Pazar je grad sporta. U njega se dosta ulaže, pazarski sportisti to zaslužuju. Infrastruktura je među ljepšima u Srbiji. Dva moderna stadiona, atletski i fudbalski, tereni u Šutenovcu i Novopazarskoj Banji, dvije sportske dvorane… Na to je Biševac posebno ponosan.

Izvor: Sandžak danas/Sportski žurnal/indeksonline