Njemačka / Ne možeš u bioskop, restoran ili avion ako nisi vakcinisan?

588

U nemačkim medijima i u redovima političara trenutno je glasna kritika politike suzbijanja pandemije.

“Njemačka je prošlog proljeća bila neka vrsta šampiona u borbi protiv pandemije“, kaže za DW Janoš Damen, političar Zelenih i član zdravstvenog odbora Bundestaga i dodaje da je prednost izgubljena i da zemlja sada zaostaje.

Trenutno se kritika odnosi na nezgrapan početak masovne vakcinacije. U nekim mjestima, kao što je Berlin, ima mnogo manje doza vakcine nego što je obećano. Nije jasno ni kada će biti vakcinisani svi koji to žele.

Uporedo sa tim vodi se debata, koja, ako to formulišemo pozitivno, seže daleko u budućnost. Kakav će biti odnos prema ljudima koji su imunizovani? Da li će oni živjeti normalnije od onih koji još nisu vakcinisani?

Da li će društvo da se podijeli na dvije klase?

Stalna komisija za vakcinu pri njemačkom Ministarstvu zdravlja daje preporuke za vakcinaciju u celoj Nemačkoj. Predsednik te Komisije, Tomas Mertens, kaže za DW da bi o privilegijama vakcinisanih osoba trebalo povesti javnu debatu.

“Kada vakcina bude svima na raspolaganju, lično smatram bi ‘privilegijie’ bile zamislive u privatnim sferama, na primjer u restoranima, bioskopima, na koncertima i u avionima. Privilegije ne bi trebalo da postoje za ‘osnovne stvari’, dakle u bolnicama, gradskim institucijama i javnom prevozu“, kaže Mertens.

Dijelovi njemačke Vlade i neki poslanici Bundestaga misle drugačije. Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ne želi privilegije za vakcinisane osobe.

Neki poslanici se čak zalažu da se takve privilegije zakonski zabrane. Johanes Fehner, socijaldemokratski pravni ekspert u Bundestagu, rekao je za dnevni list Velt: “Poslanički klub njemačkih Socijaldemokrata preispituje zakonske mere kojima bi se sprečilo da privatna ekonomija nejednako tretira vakcinisane i nevakcinisane osobe.”

Ministar zdravlja Jens Špan priznaje da je i sam neodlučan u odgovoru na to pitanje i smatra da ne bi trebalo previše toga regulisati. Upravo je on još na proljeće pokrenuo sličnu debatu.

“Preterano žustra debata”

Prvi talas pandemije: iz Ministarstva zdravlja je rečeno da postoji ideja o takozvanoj potvrdi o imunosti. U javnosti to nije dobro primljeno. Ministar zdravlja Jens Špan je stoga odlučio da sazove Etički savjet koji okuplja 24 vrhunska naučnika. Posle dugih razmatranja, rezultat je stigao u septembru i nije bio jednoznačan.

Polovina članova savjeta smatra da je potvrda o imunosti zamisliva, kada bude jasno koliko dugo je neko imun, i to u “određenim slučajevima koji se moraju regulisati zakonom“. Druga polovina je odbila mogućnost takve iskaznice i to ne samo “zbog naučne neizvjesnosti, već i zbog etičkih i praktičnih razloga“. Naveli su primer da bi se ljudima mogao onemogućiti pristup obrazovnim ustanovama.

Predsjednica Etičkog savjeta Alena Buks je za DW rekla da privilegije za vakcinisane osobe trenutno ne bi bile svrsishodne, nazivajući cijelu debatu “previše žustrom“. Naposletku, kaže ona, zemlja se suočava sa strogim mjerama zaključavanja usred snažnog pandemijskog talasa, pa bi se trebalo usredotočiti na ono što povezuje ljude.

Vakcinisani i ipak zarazni?

Svejedno da li se radi o potvrdi koja dokazuje imunitet ili da je neko vakcinisan, u oba slučaja je smisao – garancija da ta osoba nije zarazna. A upravu tu još uvek vlada nesigurnost.

“Još uvijek nije riješeno najvažnije pitanje: da li se neko ko je vakcinisan može zaraziti i postati prenosilac virusa”, kaže Mertens.

Drugim riječima, neko ko nije vakcinisan mogao bi da se zarazi na skupu na kojem su svi prisutni vakcinisani. Ni nemačka Vlada nije znala da navede kada će više znati o ovome. Situacija nije jednostavna, zbog čega mnogi virusolozi, kako kažu za DW, ne žele da učestvuju u trenutnoj raspravi.

Dijelovi privrede u Nemačkoj su već postali nestrpljivi jer su imali velike gubitke za vrijeme pandemije. Recimo bavarsko Udruženje hotelijera i ugostitelja priželjkuje ublažavanje mjera za vakcinisane osobe.

U drugim zemljama se manje oklijeva – u Velikoj Britaniji razmišljaju o tehničkim rješenjima koja bi omogućila zabranu ulaska u restorane osobama koje odbijaju da se vakcinišu. U SAD kompanije kao što je IBM već rade na stvaranju digitalne iskaznice o vakcinisanju.

Rusija je objavila da će takvu ispravu uvesti od januara. Gradonačelnik Moskve je najavio olakšice u svakodnevnici za vakcinisane osobe. Australijska avionska kompanija Qantas najavila je da će na određenim letovima primati samo vakcinisane putnike.

Namjera je da se vakcinacijom u Njemačkoj postigne kolektivni imunitet – to bi značilo povratak normalnom životu. Ali da bi se to postiglo, potrebno je da se vakciniše 60 do 70 odsto stanovništva. Ankete o spremnosti na vakcinisanje govore da bi rezultat mogao biti tijesan.

2Postizanje takvog stanja moglo bi trajati mesecima i zavisilo bi od poznatih faktora – od raspoloživih doza vakcine, centara za vakcinaciju i učešća stanovništva u kampanji vakcinacije”, kaže Mertens.

Izvor: DW
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.