njemacka covid mjere

Njemačka: Nove olakšice za dolazak radnika od 1. marta.

4804

Uprkos izazovima u ekonomiji, Njemačka otvara svoja vrata stranim stručnjacima sa novim setom olakšica koje stupaju na snagu 1. marta, čime se nastoji odgovoriti na kontinuirane potrebe tržišta rada za kvalificiranom radnom snagom.

Njemački kancelar Olaf Scholz prošlog je ljeta najavio “jedan od najmodernijih zakona” za privlačenje stranih stručnjaka, no situacija u njemačkoj ekonomiji dovela je do toga da su mnoge kompanije počele razmišljati o smanjenju broja radnih mjesta. Ipak, potreba za stručnjacima u određenim područjima i dalje postoji, što je dovelo do uvođenja novih olakšica za njihov dolazak.

Od novembra, proces dobivanja “Plave karte” EU, koja omogućava boravak i rad u Njemačkoj, značajno je olakšan. Ukinuta je provjera postojanja njemačkog ili EU stručnjaka za određeno radno mjesto, a zahtjevi za poznavanje njemačkog jezika i minimalni godišnji prihodi su smanjeni. Također, popis zanimanja u kojima nedostaje radne snage je proširen, uključujući informatičare, inženjere, medicinske stručnjake, kao i odgajatelje i osoblje za njegu.

Sa novim olakšicama, strani stručnjaci lakše mogu promijeniti radno mjesto i dobivaju automatsku dozvolu za boravak i rad ukoliko ispunjavaju uslove. Osim toga, od 1. marta, olakšava se priznavanje stručnih kvalifikacija za one s najmanje dvogodišnjim radnim iskustvom, a postupak priznavanja diploma ubrzava se za određene profesije.

Značajne promjene očekuju se i 1. maja, kada će se uvesti “bodovna kartica” za one koji traže posao u Njemačkoj. Ova inicijativa omogućit će stručnjacima da borave u Njemačkoj do godinu dana dok traže posao, uz mogućnost rada do 20 sati tjedno.

Posebna pažnja posvećena je stručnjacima iz zemalja Balkana, gdje su ukinuta vremenska ograničenja za traženje posla, a od maja se godišnji kontingent za stručnjake iz ovih zemalja udvostručuje na 50.000.

Iako je njemačka ekonomija trenutno nestabilna, ove mjere pokazuju jasnu namjeru Njemačke da privuče stručnjake i olakša im integraciju u njemačko društvo i tržište rada. Stručnjaci se savjetuju da prije dolaska provjere aktualno stanje na tržištu rada, kako bi maksimizirali svoje šanse za uspjeh.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *