Njemačka/ OBRT U MAFIJAŠKOM UBISTVU CRNOGORACA! Meta napada ranjeno lice!

632

Dan nakon ubistva dvojice crnogorskih državljana Darka Mijovića i Nikole Jovanovića i ranjavanja Miloša Pavićevića i Miloša Veskovića, u Forstu u nemačkoj pokrajini Brandenburg, istražitelji su u šumi nedaleko od grada pronašli više komada oružja sa prigušivačima, pišu Dnevne novine. Podgorička “Pobjeda” piše da je prema prvim nalazima njemačkih istražitelja, ranjeni Beograđanin Miloš Vesković najvjerovatnije bio glavna meta naoružanih napadača.

Foto Profimedia

Njemačka policija sumnja da je motiv vatrenog obračuna osveta za ubistvo Blaža Đurovića u čijem ubistvu je učestvovao Darko Vesković zvani Prika, brat ranjenog Miloša Veskovića. Vesković je u pucnjavi teško ranjen, dok su crnogorski državljani Darko Mijović i Nikola Jovanović ubijeni. Četvrti učesnik okršaja Miloš Pavićević prošao je bez povreda.

Nemački mediji prenose da je, oružje, koje je najvjerovatnije korišćeno prilikom ubistva, pronađeno nakon što je policiji dojavljeno da je u šumi podmetnut požar.

Policija je na licu mjesta, osim oružja pronašla i delove garderobe i maske, što ukazuje da su napadači paljenjem pokušali da sakriju tragove.

Crnogorski državljani su praćeni duže vreme i napadači su precizno znali u kom stanu se nalaze. Stan u kojem su se krili pripada jednom stanovniku Berlina, ali on je policiji ispričao da je kuća neuseljiva i napuštena, te da nikom nije rentirao stan.

Da su žrtve praćene potvrđuje i izjava jednog od mještana koji je policiji ispričao da su automobili berlinskih registarskih tablica, često viđani noću kako patroliraju pored kuće u kojoj se dogodilo ubistvo.

– Ta vozila su se parkirala uglavnom u blizini ove kuće, a često na parkinge koji su rezervisani samo za stanare, zbog čega su i privukli pažnju mještana – kazao je jedan od mještana. Iz vozila su obično izlazili muškarci koji su imali kapuljače na glavi i koji bi često osmatrali kuću koja je trebalo da bude napuštena.

Kriminolog: Karakterističan način likvidacije

Kriminolog Veselin Rakočević je za Dnevne novine kazao da je ubistvo crnogorskih državljana u Njemačkoj karakteristično i prepoznatljivo.

– Ono što je karakteristično u ovim slučajevima je način izvršenja krivičnog djela, te ovo spada u brutalna ubistva, imajući u vidu sve okolnosti. Na našem prostoru još nismo imali ovakav tip zločina. Nikako ne smemo svako ubistvo crnogorskih državljana pripisivati kriminalnim grupama. Svaki život je dragocen, i nisu ubistva uvek i isključivo vezana za kriminalne grupe – kazao je Rakočević za Dnevne novine.


Žrtva Darko Mijović FOTO: PRIVATNA ARHIVA / FACEBOOK

Prema njegovim riječima, postoji pogrešan pristup da sve što se desi van Crne Gore, a akteri su naši državljani vezuje se za našu teritoriju.

– Mrežne strukture organizovanog kriminaliteta su svugde po svijetu locirane, i obično su ti kriminalni poslovi vezani za potpuno neke druge sfere, van naše nadležnosti, i imaju intenacionalni, međunarodni karakter, u svjetlu tih novih trendova organizovanog kriminaliteta i povezivanja brojnih kriminalnih grupa iz cijelog svijeta – kazao je Rakočević.

Kroz kontakte, kako je naveo, koje će naše službe i državni organi preuzeti, utvrdiće se sve kriminalne veze i aktivnosti.

– Samo se zajedničkim snagama može dati adekvatan odgovor tim kriminalnim radnjama. To je nešto što jednostvno ima stalni trend rasta, i zbog toga države pojedinačno, ali i međunarodna zajednica preduzimaju sve što je u njihovoj moći da koliko god mogu to drže pod kontrolom – kazao je Rakočević.

 

izvor Blic/Sandzak Danas