Njemačka/ Povećan minimalac građevinskim radnicima

516

Sindikati i poslodavci u građevinskoj branši u Njemačkoj dogovorili su se o novoj minimalnoj satnici za građevinske radnike koja će iznositi 12,55 eura za pomoćne te 15,40 eura za kvalificirane radnike, saopćio je sindikat građevinaca IG BAU u četvrtak.

Sada su na redu poslodavci koji trebaju ukloniti posljednje prepreke za podizanje donjih granica satnica u građevinskom sektoru”, rekao je Robert Feger, predsjednik sindikata građevinaca IG BAU nakon što su sindikati i formalno prihvatili dogovor postignut s poslodavcima u decembru.

Prema tom dogovoru minimalna satnica u građevinskom sektoru porast će od 1. aprila za 35 euro centa na 12,55 eura za pomoćne radnike na građevini. Za kvalificirane radnike minimalna satnica raste za 20 euro centa na 15,40 eura. Povišenje satnice za kvalificirane građevince odnosi se na savezne države koje su nekada pripadale Zapadnoj Njemačkoj.

Za istočne savezne države dogovor još nije postignut. Od novih minimalnih satnica će, kako je saopštio IG BAU, profitirati više od 200.000 zaposlenih u građevinskom sektoru. Ukupno je u toj branši u Njemačkoj zaposleno oko 820.000 radnika, prenosi portal Moja BiH.