Njemačka: U Essenu zapaljeno gradilište BOŠNJAČKE džamije

2379

U njemačkom gradu Essenu su dvojica muškaraca sinoć pokušala zapaliti gradilište bošnjačke džamije u tom gradu.

Kako pišu njemački mediji, alarm na gradilištu džamije u ulici Karnaper Strasse u Essenu se oglasio u petak navečer (19. januara), nakon čega je pozvana i policija kojoj je prijavljeno da su dvije osobe oko 22:10 ušle u dvorište gradilišta džamije i podmetnule požar.

Policija iz Essena je stigla nekoliko minuta kasnije i uhapsila dvojicu Njemaca (18 i 19 godina). Oni se sumnjiče da su zapalili građevinski materijal i plastične folije na vratima i krovnim prozorima džamije u izgradnji te je na krovu pronađen kukasti krst.

Državna bezbjednost je odmah preuzela istragu i pretresla njihove stanove u kojima nisu pronašli ništa. S obzirom na to da uhapšeni dvojac u proteklom periodu nije primijećen kao politički aktivan niti su činili krivična djela koja bi se mogla povezati sa ovim slučajem paljenja gradilišta džamije, pušteni su na slobodu.

Zgrada džamije nije izgorjela, ali je pretrpjela štetu na prozorima i vratima gdje je požar podmetnut. Na stranici džemata u Essenu se može vidjeti da je izgradnja džamije bila u toku te da prikupljaju novac za nju, a oglasili su i povodom podmetanja požara.

“Duboko smo šokirani napadom na našu zajednicu, koji ujedno predstavlja napad na vjerske slobode u našoj zemlji”, kazali su iz bosanskohercegovačkog džemata u Essenu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *