njemacka covid mjere

Njemačka ukida dječji dodatak, uvode “kindergrundsicherung”

1981

Njemačka, poznata kao zemlja brojnih prilika za rad i život, donosi novu promjenu koja će direktno utjecati na njene građane. Ova zapadnoeuropska nacija, često uzimana kao primjer zbog svog efikasnog zdravstvenog sistema i niske stope nezaposlenosti, uvodi novu mjeru u okviru socijalne politike.

Od 2025. godine, tradicionalni dječiji dodatak će biti zamijenjen novom naknadom po imenu Kindergrundsicherung. Cilj ove promjene je da se sve postojeće dječije naknade kombinuju u jednu, omogućavajući porodicama brži i efikasniji pristup finansijskoj pomoći.

Očekuje se da će oko 5,6 miliona djece, koja su trenutno u riziku od siromaštva, kao i njihove porodice, imati koristi od ove reforme. Fenixmagazin navodi da će nova mjera olakšati proces prijave i omogućiti roditeljima da jednostavno pristupe svojim pogodnostima putem internetskog sistema.

Pored pojednostavljenja cijelog sistema, osnovna ideja iza Kindergrundsicherung-a je da obezbijedi jednak tretman svim porodicama i da eliminira eventualne komplikacije koje su se do sada javljale zbog više različitih naknada koje se odnose na djecu.

Nova promjena je dočekana s odobrenjem od strane mnogih socijalnih grupa i organizacija koje se zalažu za prava djece i porodica. Smatra se da će ova integracija naknada doprinijeti boljoj organizaciji i većoj transparentnosti u dodjeljivanju sredstava onima kojima je najpotrebnije.

Zaključak je da Njemačka nastavlja sa svojom tradicijom brige o svojim građanima, te da će ovakve reforme samo dodatno učvrstiti njenu poziciju kao jedne od najpoželjnijih destinacija za život i rad u Evropi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *