Noćni namaz u tri Sandzačka grada(foto)

919

Muslimani u Sandžaku i širom svijeta sinoć su obilježavali jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Kadr, najodabraniju noć u godini, vrjedniju od hiljadu mjeseci. To je noć početka objave Kur’ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Povodom obilježavanja odabrane noći Lejletu-l-kadra sinoć je u Sultan Fatih džamiji u Tutinu priređen prigodan program u čast ove mubarek noći.(foto medžis IZS)

 

27. mubarek noć ramazana u Rožajama je zajednički probdjevena u Sportskoj dvorani na Bandžovom Brdu.

Medžlis Islamske zajednice Rožaje se odlučio za Sportsku dvoranu iz razloga što nijedna postojeća džamija ne bi mogla primiti sve voljne da klanjaju salatu-t-tehedžud (dobrovoljni noćni namaz), a gradski trg nije bio opcija zbog hladnoće i vlažnog vremena.

Namaz su predvodili efendije i studenti iz Rožaja, a vjernicima se sa kaderskom porukom obratio Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.(foto Radio Rožaje)

 

Kako je već postala tradicija, više hiljada vjernika i vjernica okupilo se na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru kako bi zajednički u safu, jedni do drugih, veličali Uzvišenog Gospodara. Noćni namaz predvodio je poznati karija iz Rijada, Hamad Muhamed El Vehaibi.(foto Agencija Sana)