Nova.rs o tri SANDŽAČKA lidera / Kako se unosio unutarbošnjački razdor

805

U posljednjih 15 godina, politička situacija unutar Sandžaka bila je veoma nestabilna. SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanin imala je primat unutar biračkog tijela kod Bošnjaka u Sandžaku, ali vremenom dolazi do velikog rasparčavanja te stranke i jačanja Sandžačke demokratske partije (SDP) čiji je osnivač Rasim Ljajić.
Pristalice Ljajićevog SDP-a i Ugljaninove SDA podijelile su porodice u Sandžaku. Izborima u sandžačkim gradovima uvijek su prethodili brojni incidenti koje su izazivale pristalice ove dvije najjače političke opcije. Mržnja unutar bošnjačkog biračkog tijela dovela je do situacije da je 10. septembra .2006. godine ispred biračkog mjesta ubijen Ruždija Durević kandidat za odbornika Ugljaninove SDA Sandžaka.

Nakon izbora 2006. godine, SDP Rasima Ljajića kreće u ozbiljnu kampanju, dobija naklonost tadašnjeg režima u Srbiji kao i naklonost Islamske zajednice u Sandžaku koju je tada predvodio muftija sandžački Muamer Zukorlić koja će se kasnije ispostaviti kao ključna podrška za svrgnuće sa vlasti u Novom Pazaru liste Sulejmana Ugljanina.

Već 2007. godine u Novom Pazaru dolazi do još jedne podjele bošnjačkog biračkog tijela, efendije koje su nezadovoljne politikom tadašnjeg muftije Zukorlića vraćaju instituciju Rijaseta Islamske zajednice Srbije sa centrom u Beogradu i na taj način produbljuju podjele građana i vjernika u Novom Pazaru ali i cijelom Sandžaku i zemlji jer ta zajednica dobija ogromnu podršku pristalica Sulejmana Ugljanina i to stvara još veći jaz i netrpljivost jer dolazi do podjele vjernika, džamija i ostalih institucija koje djeluju u islamskim zajednicama.

Muftija Zukorlić nakon dolaska na vlast i ogromnog jačanja stranke Rasima Ljajića, osniva svoju političku opciju, Bošnjačku demokratsku zajednicu čije biračko tijelo u početku uglavnom čine vjernici i aktivisti Islamske zajednice, ali se njenim osnivanjem pravi još veći razdor unutar bošnjačkog naroda i stvara stranačka netrpeljivost. Poslije raznih pokušaja Ugljaninove SDA i Ljajićevog SDP-a da u Sandžaku naprave koalicina partnerstva, do konačnog dogovora dolazi se tek 2016. godine potpisivanjem deklaracije o strateškom partnerstvu.

U godini pred posljednje izbore održane u junu ove godine, dolazi do raznih nesuglasica između SDA Sandžaka i SDP Rasima Ljajića, od nesuglasica vezanih za promjenu imena na teritoriji grada Novog Pazara pa sve do smene pomoćnika Gradonačelnika Novog Pazara Emira Ašćerića, koji je smijenjen nakon posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru za vrijeme prvog talasa koronavirusa, zbog Facebook statusa koji je tom prilikom objavio i posjetu Vučića okarakterisao kao poltičku kampanju.

Izvor: Nova.rs
One thought on “Nova.rs o tri SANDŽAČKA lidera / Kako se unosio unutarbošnjački razdor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *