Novi Pazar: 280 hitnih mjera udaljenja nasilnika iz porodičnih stanova

751

Novopazarska policija je do kraja oktobra ove godine, prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, izrekla ukupno 280 mjera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve, saznaje radio Sto plus.

Ovom radiju je u policiji precizirano da je na teritoriji koju pokriva ova Policijska uprava, od 1. januara do 31. oktobra, izrečeno 195 hitnih mjera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 85 hitnih mjera privremeno udaljenje učinioca iz stana.

Prema podacima iz policije, ove godine je izrečeno znatno manje mjera kojima se sprečava nasilje u porodici u odnosu na prošlu godinu, kada je za 10 mjeseci izrečeno ukupno 359 mjera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve.

Policija je u tom periodu izrekla 252 hitne mjere zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 107 hitnih mjera privremeno udaljenje učinioca iz stana.

Žrtve nasilja u porodici su se osnažile da prijave nasilnike, pa su tako, po nalogu nadležnih tužilaštava, do kraja oktobra ove godine podnijete 63 krivične prijave za krivično djelo nasilje u porodici, a prošle godine 62.

Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici počela je 1. juna 2017. godine, a on je omogućio da se hitnim mjerama protiv nasilnika spriječi izvršenje nekog krivično dela, kao što su teške povrede i ubistvo.

Hitnu mjeru izriče policijski službenik nakon projcene rizika neposredne opasnosti od nasilja u porodici, na period do 48 sati, a onda se predmet šalje osnovnom javnom tužiocu, koji u najvećem broju slučajeva predlaže Osnovnom sudu da se trajanje hitne mjere produži na 30 dana.

Ukoliko nasilnik prekrši hitnu mjeru, pozove je telefonom, pošalje joj poruku, priđe joj na ulici ili se vrati u stan, Prekršajni sud obično izriče zatvor do 60 dana.

Izvor: Radiostoplus.com