Search
Foto Indeks Online

Novi Pazar: Ako nastavi rast zaraženih koronom moguć POLICIJSKI ČAS!

Broj obolelih od korone u Srbiji poslednjih dana ponovo je u porastu, a među njima je sve više mladih koji su u teškom stanju. Beograd, Novi Pazar i Vranje trenutno su žarišta virusa, krizni štab je prije dva dana uveo nove zaštitne mjere, a stručnjaci upozoravaju da, ukoliko rizik od kovida 19 postane veći, moguće je ponovno uvođenje vanrednog stanje i policijskog časa u državi.

Teška stanja

Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, u kojoj je 20 lekara i skoro 40 medicinskih sestara zaraženo kovidom, rekao je da je zabrinjavajuće to što su svi pacijenti koji su došli u poslednjih 15 dana slučajevi s težim opštem stanjem. – Čak i oni s blažom kliničkom slikom bolesti imaju temperaturu po nekoliko dana i malaksali su. Mi smo iz prvog odmah ušli u drugi talas. Naš virus je mutirao i mnogo je ozbiljniji nego što je bio – rekao je Mahmutović.

Kako nezvanično saznajemo izvora bliskog Lojalnoj samoupravi formira se Krizni štab da se razmatra uvođenja dodatnih mjera.

 

Epidemiolog Branislav Tiodorović naveo je da Beograd, Novi Pazar i Vranje predstavljaju žarišta, a da pored “Bežanijske kose” kovid bolnica postaje i Klinika za plućne bolesti u Nišu, kao i da na jugu Srbije ima mnogo slučajeva pneumonije.

Da podsjetimo, krizni štab donio je mjeru da su zaštitne maske obavezne u međugradskom i gradskom prevozu, u zatvorenim javnim ustanovama, poštama, bankama, prodavnicama, tržnim centrima. Posete bolnicama su zabranjene, a fizička distanca od metar i po preporučena je na otvorenom prostoru.

13.235 osoba zaraženo u Srbiji od početka epidemije359.069 ukupno testirano od početka epidemije263 osobe preminule od korone do sada 41 pacijent liječi se u KC Vojvodina

U protekla 24 sata registrovano je 143 novozaraženih od 7.784 testiranih, dok se na respiratoru trenutno nalazi 21 osoba, a preminulih nema. U ponedeljak je nakon dužeg vremena ponovo pređen broj od 100 novozaraženih, koji se zatim u narednim danima samo povećavao.

Potencijal širenja

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je povećan broj zaraženih velika opomena za sve nas da moramo da pazimo.

– Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste, i to želimo da sasečemo u korenu. Opcija ponovnog uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa se trenutno ne razmatra, ali ukoliko rizik postane veći, može i to da se desi – kazao je Janković.

Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa” – koja je kovid bolnica od utorka, od kada je u nju primljeno 107 pacijenata – kaže da je prosječna starost hospitalizovanih mnogo niža nego u prvom naletu korone, to jest da je prosjek sada oko 50 godina. Prema njenim rečima, svi pacijenti imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku, najmlađi ima 23, a najstariji 86 godina.

U Kragujevcu traže proglašenje vanredne situacije

U poslednjih 17 dana u Kragujevcu je registrovano 77 novozaraženih na virus korona, a ukoliko juče i danas bude zabeleženo više od deset novih slučajeva, krizni štab će dati preporuku da se proglasi vanredna situacija na području tog grada. Krizni štab odlučio je i da predloži da se skrati radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ograniči broj ljudi na proslavama, jer zabrinjava što je u prvom talasu zabeleženo 68 pozitivnih osoba na virus korona, u odnosu na 77 novozaraženih u poslednjih 17 dana, i to osoba starosti od 25 do 35 godina.

Na Infektivnoj gužva

Javljajte se u kovid ambulante

U trijažnoj ambulanti Infektivne klinike ovih dana bile su velike gužve jer je povećan broj zaraženih virusom korona, ali se javljaju i pacijenti sa simptomima koji ne odgovaraju kovidu. Zato iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija, povišenu temperaturu, bol u grlu, kašalj ili kovid oboljenje – da se prvo jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja, gdje će biti pregledani.

Hrvatska:

Karantin za sve koji uđu iz Srbije

Krizni štab Hrvatske utvrdio je juče poseban režim ulaska za osobe iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, a svi koji dolaze iz ovih zemalja moraće u samoizolaciju 14 dana. Obaveza se ne primenjuje na one koji su u tranzitu kroz ove zemlje.

(Sandžak Danas / Kurir.rs/Jelena Pronić)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.