Novi Pazar: Centralna bajramska svečanost održana u IC Gazilar (VIDEO)

Novi Pazar: Centralna bajramska svečanost održana u IC Gazilar (VIDEO)

510

U Islamskom centru Gazilar u Novom Pazaru održana je centralna bajramska svečanost koja je okupila veliki broj vjernika. Nakon sabah namaza, u uvodnom dijelu uoči Bajram namaza, vjernicima je pripremljen prigodan program koji je uživo emitovan na RTS-u.

Najmlađi polaznici predškolske ustanove Reuda svojim su izvedbama uljepšali bajramsko jutro. Učenje tekbira, salavata, ilahija i kasida izveli su mladi izvođači iz reda novopazarskih imama i studenata islamskih nauka.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić. U svojoj hutbi, muftija Dudić je istakao:

– “Kurban ili žrtvovanje nije samo fizički čin. To je simbol naše spremnosti da se odreknemo nečega dragocjenog zarad Allahovog zadovoljstva. To je trenutak kada se podsjećamo da su sva naša dobra od Allaha i da smo samo čuvari Njegovih blagodati. Svaki naš postupak, svaka naša žrtva treba da bude izraz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju. To nas podsjeća na činjenicu da je sve što imamo u ovom prolaznom svijetu, zapravo, Allahov dar i da smo mi samo privremeni korisnici tih darova.”

Muftija Dudić je naglasio da Bajram jača zajednicu snagom vjere, ljubavi i povjerenja:

– “Ovo je vrijeme za oprost i pomirenje. Neka nam srca budu ispunjena ljubavlju i saosjećanjem. Naučimo sebe da oprostimo drugima kao što želimo da Allah oprosti nama. U ovim danima okupljamo se sa porodicom, provodimo vrijeme sa našim najmilijima i jačamo porodične veze. Porodica je stub našeg društva i Kurban bajram je savršena prilika da se podsjetimo na važnost porodičnih vrijednosti i zajedništva.”

Muftija je istakao i važnost odgoja djece u duhu islamskih vrijednosti:

– “Islamska zajednica vam se u tom smislu stavlja na raspolaganje, da sa svim svojim odgojno-obrazovnim ustanovama i džematskim mektebima pomogne u odgoju djece. Islamska zajednica će svim svojim resursima i kroz sve svoje aktivnosti, ustanove i džemate, raditi na podizanju svijesti o važnosti porodice kao osnovne ćelije društva, u kojoj je svaki pojedinac važan činilac. Zdrav pojedinac garantuje zdravu porodicu, a više zdravih porodica čine društvo zdravijim i boljim.”

Nakon Bajram namaza, na trgu Gazi Isa-beg Ishakovića održan je tradicionalni Bajramski prijem, gdje su se vjernici okupili i nastavili druženje u duhu praznika.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *