Novi Pazar: ČETVORO umrlo, ali kažu – ide NABOLJE!

Novi Pazar: ČETVORO umrlo, ali kažu – ide NABOLJE!

745

Tračak optimizma u našem gradu gdje je prije nekoliko nedjelja bila ozbiljna kriza.

U Novom Pazaru je, prema posljednjim informacijama, 4 preminulo, za troje nije potvrđena infekcija koronom, a jedna osoba ima potvrđen kovid.

Iz dana u dan je stabilnija situacija, ljekari su optimističniji, vidi se po broju hospitalizovanih i onih koji bivaju otpušteni iz bolnice.

O situaciji je govorio regionalni koordinator kovid bolnice u Novom Pazaru, Mirsad Đerlek:

“Brojke nam idu u prilog, imamo 152 hospitalizovana, danas je broj manji. Treba nam još ozbiljnosti i moramo uvijek bitii spremni za iznenadni talas. Brojke nam daju adrenalin, ali smo vrlo ozbiljni i spremni“, kaže Đerlek.

Polemika oko broja mrtvih se i dalje vodi.

“Podaci o broju mrtvih su vrlo bitni. Obično se prijavljuju kovid pacijenti, pridržavamo se pravilnika SZO, gdje piše tačno šta se podrazumijeva kad pacijent premine od kovida, a šta od druge bolesti, Imamo pacijente suspektne na kovid, sa simptomima – temperatura, kašalj, a umre od miokrada. Pravi uzrok se može utvrditi obdukcijom, ali pošto to ne radimo, onda govorimo o neposrednom uzroku smti koji piše na umrlicama”, objasnio je Đerlek i dodao da uprkos očiglednoj stabilizaciji i dalje je visok broj mrtvih u ovom gradu.

IZVOR: Mondo

Foto: TANJUG/LAZA LAZAREVIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *