Novi Pazar dobija toplanu na biomasu!

639

Priboj i Mali Zvornik su prve od šest opština čije će toplane preći na grijanje na biomasu, čime će na energentima uštediti 15 odsto. Ugovore za rekonstrukciju sistema daljinskog grijanja potpisali su sa Ministarstvom energetike i njemačkom KFW bankom.

“Samo na energentima, imat ćemo godišnju uštedu od 500.000 evra. Na trećem mjestu to je svakako kvalitet grijanja, što je najznačajnije za same građanje Priboja”, kaže Lazar Rbović, predsjednik opštine Priboj.

U projektu su i Prijepolje, Nova Varoš, Novi Pazar i Majdanpek, koji će ugovore potpisati u decembru.

“Ovi gradovi su i među najzagađenijim gradovima u Srbiji, oni su koristili mazut i ugalj za grijanje i kao takvi emitovali su ogromno zagađenje. Kada završimo te projekte toplane, u tim gradovima neće više emitovati nikakve štetne uticaje. S druge strane, biomasa je naš energent, time smanjujemo zavisnost od uvoza”, kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Vrijednost posla je 26,75 miliona evra – 16,5 posto doniraju njemačka i švajcarska vlada, a ostalo je kredit KFW banke sa kamatom 1,1 posto uz grejs period dvije godine.

“Sektor energetike je veoma važan segment njemačko-srpske razvojne saradnje. Pomažemo Srbiji da što brže pređe sa fosilnih na obnovljive izvore energije i ostvari cilj od 27 posto njenog udjela”, kaže ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib.

“Švajcarska već duže vrijeme sarađuje sa Srbijom i sada i sa ovim opštinama vidimo i konkretne rezultate”, kaže Priska Depnering iz švajcarske kancelarije za saradnju.

Prelazak na biomasu već je donio više posla lokalnim prerađivačima drveta. Projekat će biti nastavljen, jer još 19 toplana traži podršku za grijanje na biomasu.

Izvor: Sandžak danas/Glas Pazara