Search

Novi Pazar: Džuma namaz ponovo okupila vjernike poslije vanrednog stanja!

Nakon ukidanja vanrednog stanja prvom podnevnom molitvom, odnosno džuma namazom, vratila se mogućnost islamskim vjernicima u Srbiji da molitve obavljaju u džamijama.

Vrhovne islamske zajednice, kojih u Srbiji djeluju dvije, otvorile su sve džamije, uz odredbe o tome kako se treba sprovoditi vjerski život u džamijama. To podrazumijeva brojne predostrožnosti u cilju smanjenja opasnosti od eventualnog prenošenja korona virusa.

Određen broj vjernika je u Novom Pazaru, gradu u kome živi najviše muslimana u Srbiji i u kojem čine 77 odsto stanovništva, nakon više od mjesec i po dana, bio u mogućnosti 8. maja da džumu namaz obavi u preko 60 džamija u tom gradu.

Na ulazu u vkerske objekte jasno su istaknute odluke i propisi kojih se vjernici moraju pridržavati, postavljena su dezinfekciona sredstva, a unutar džamija oznake kako bi se poštovale mjere fizičke distance. Dio vjernika je 8. maja klanjao unutar džamija, dok je drugi dio klanjao u dvorištu džamija.

Vjernici zadovoljni
Novopazarac Enes Radetinac nije krio zadovoljstvo što se vjerski život islamskih vjernika bar djelimično vratio u džamije.

“Džuma namaz je veoma bitna za muslimane i za pohvalu je što su vjernici poštovali fizičku distancu, nas nekoliko je imalo higijenske maske, a nije bilo starijih osoba i djece. Jeste bilo malo čudno, ali nadam se da će se i ovo uskoro promjeniti”, kaže Enes.

Njegov sugrađanin Sead Hadžić slaže se da je danas bilo malo neuobičajeno, ali je ipak srećan što je opet u džamiji, uz nadu da će se do Bajrama stanje normalizovati.

“Teško da riječima mogu da opišem moje i zadovoljstvo ostalih vjernika jer nam se danas pružila mogućnost da ponovo obavljamo džumu namaz u džamiji. Raduje me da su se vjernici pridržavali odluka Islamske zajednice, većina je nosila maske, sedžade, a abdest smo uzimali kući, a ne u džamiji”, priča Sead.

Izvor: Slobodna Evropa
Foto: Amela Bajrović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.