Novi Pazar: Grad velikog nataliteta i centar za brigu o porodici /VIDEO/

939

Novi Pazar, poznat po svojoj bogatoj historiji i kulturnom naslijeđu, u posljednje vrijeme privlači pažnju iz sasvim drugog razloga – izuzetno visoke natalitete. Od početka godine, patronažna služba ovog grada zabilježila je preko 2.000 posjeta domaćinstvima, potvrđujući trend koji ovaj grad čini izuzetnim u Bosni i Hercegovini.

Samo u januaru, 120 beba je ugledalo svjetlost dana u Novom Pazaru, što je službama koje pružaju podršku trudnicama, porodiljama, bebama, ali i starijim osobama, nametnulo značajan posao. Patronažna služba, pod vodstvom glavne sestre Selme Tutić, posebno naglašava svoju posvećenost novorođenčadima, trudnicama i porodiljama, ali i starijima od 65 godina, koji nisu zapostavljeni unutar sistema brige.

Jedna od posebnosti koju nudi Novi Pazar je i školica za trudnice, koja se pokazala kao veoma popularan i efikasan program. Besplatna školica, dostupna ženama od 27. sedmice trudnoće, fokusira se na psiho-fizičku pripremu budućih majki za porod. Program je prilagođen i zaposlenim trudnicama, nudeći popodnevne aktivnosti kako bi se maksimalno izašlo u susret njihovim potrebama.

Selma Tutić, glavna sestra Patronažne službe, ističe važnost ove inicijative: “Naša školica nije samo o fizičkoj pripremi za porod, već i o psihičkoj podršci. Radimo na tome da se svaka trudnica osjeća spremno i sigurno, i apelujem na sve buduće majke da se uključe u program.”

Uprkos izazovima, Novi Pazar nastavlja da se ističe kao grad koji ne samo da se raduje svakom novom životu, već i aktivno radi na tome da podrži svoje građane u najvažnijim trenucima njihovih života. Patronažna služba i školica za trudnice primjeri su kako se kroz zajednički rad i posvećenost može unaprijediti kvalitet života i pružiti neophodna podrška porodicama u ovom ključnom periodu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.