Novi Pazar ima šampiona u pravljenju kadaifa, koji otkriva recept za Danas

1336

Na Balkanu postoji pravilo da su žene dobre kuvarice iako svuda u svetu važi pravilo da su svetski poznati kuvari muškarci.

Da su to samo predrasude i da ima jako dobrih kuvara muškaraca, i to u Novom Pazaru, svedok nam je i Marko Kožović (35), Novopazarac, koji je osvojio prvo mesto na prestižnom takmičenju, u organizaciji Udruženja ugostitelja i turističkih radnika Srbije u Vrnjačkoj Banji.

Marko kaže za Danas da mu je kulinarstvo ljubav odmalena. Kako su on i brat izgubili oca dok su još bili deca te su živeli samo sa majkom koja je radila, bili su prinuđeni da se sami „snalaze“ za svoj obrok.

– Sve ono što znam o kulinarstvu pokupio sam od svoje majke, jer u to vreme nije bilo interneta, nego se „krao“ zanat. Prvo jelo koje sam spremio bio je pilav i imao sam 14 godina. Napravio sam ga od kilogram pirinča u jednoj maloj posudi. Nakon što je pirinač nabubreo imalo ga je toliko da je mogao da se nahrani ceo komšiluk – priča kroz smeh Marko Kožović.

Prvi posao kuvara Marko je dobio u jednom od hotela u Bečićima, u Crnoj Gori, dok je bio srednjoškolac. To je, kako kaže, „bilo deo sudbine“.

– U novinama sam pronašao oglas za posao kuvara na crnogorskom primoriju i poštom sam poslao svoju biografiju. Sve je ranije bilo mnogo komplikovanije bez interneta. Na dan kada su me zvali da mi jave da sam dobio posao, izgubio sam telefon. Kasnije tog dana sam ga našao. Zbunio me je ogroman broj propuštenih poziva sa nepoznatog broja. Kada sam okrenuo taj broj rekli su mi da sam dobio posao kuvara, što me je jako obradovalo, čak možda i više od toga što sam našao telefon – priseća se Kožović.

Rad u ovom hotelu je obeležio početak njegove kulinarske karijere. Nastavio ju je, kako priča, u mnogim pazarskim restoranima.

Marko se, takođe, bavio i folklorom, bio je član KUD „Ras“ u Novom Pazaru. Kako to, inače, biva, „folkloraši“ obiđu ceo svet, što je bio slučaj i sa našim sagovornikom.

Obliazeći brojne države i gradove, imao je priliku da proba razne specijalitete svetske kuhinje, pa je nešto od tih recepata doneo i u novopazarske kuhinje.

– Putovanje je, pored kuvanja, moja velika strast. Kako više nisam aktivan član KUD „Ras“ putujem u sopstvenoj režiji, pa i dalje tu „kradem“ interesantne recepte i koristim ih u svojoj ličnoj kuhinji, ali i u restoranu gde trenutno radim – iskren je naš sagovornik.

Ono po čemu je Kožović poznat u Novom Pazaru su svakako torte, koje ukrašavaju trpeze brojnih dečjih rođendana. Pravljenjem dekorativnih torti je, takođe, počeo sasvim slučajno da se bavi.

– Jedna moja rođaka se udavala i nije mogla da nađe nikoga ko bi joj napravio tortu. Kasnije me je žena kod koje sam pozajmio stalak, Desa Jovanović, preporučivala svojim mušterijama i tako je sve počelo. Takođe, jedna od prvih torti koju sam napravio bila je u Grčkoj, na jednom od naših putovanja dok sam igrao folklor. Jednom od naših članova je bio rođendan. Kuvari su me skeptično pustili u svoje prostorije, verovatno misleći:“- Ovo dete će nam napraviti haos.“, ali nakon što je torta bila gotova bili su oduševljeni i čak su mi ponudili da ostanem da radim za njih – navodi on.

Pazarske poslastice i dezerti su poznati širom Srbije, a pogotovo sada kada je spremajući muhalebi kadaif, Marko Kožović, inače šef kuhinje jednog novopazarskog restorana, osvojio zlatni pehar za ovo jelo.

– Kasno sam se prijavio, bukvalno dan pred takmičenje, i nisam imao mnogo vremena da smišljam šta ću da spremam. Najviše zbog toga što sam znao da imam jedan sat da spremim poslasticu za žiri. Odlučio sam da to bude muhalebi kadaif, mada sam bio pod velikim pritiskom da li će krem ove poslastice stići da se ohladi. Ali, na kraju, sve se posložilo i zlatni pehar je došao u moje ruke. Žiri je bio oduševljen. Tražili su mi čak i recept i svi su želeli da me upoznaju – kaže Kožović.

Kožović smatra da su i Novom Pazaru neophodna slična takmičenja kako bi se i nivo kuvarskih umeća konstantno uvećavao. On je pohvalio nedavnu obuku za kuvare u organizaciji Turističke organizacije Novi Pazar, tokom koje je mnogo naučio.

Za kraj ovog razgovora, šef kuhinje ohrabrio je mlade da treba da se bave kulinarstvom, jer je jedna lepa delatnost, a ova vrsta posla tražena je svuda u svetu.

Marko Kožović recept za muhalebi kadaif ljubomorno čuva, ali je za čitaoce Danasa odlučio da otkrije tajne sastojke:

Potrebne namirnice:

1 litar mleka
15 kašika šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 kašike brašna
1 jaje
500 mililitara slatke pavlake
pistaći
mlevena plazma
kadaif

Priprema:

Od litre mleka odvojiti jednu čašu i umutiti sa nišestom, brašnom i jajetom. Ostatak mleka ostaviti da provri sa šećerom i vanilinim šećerom, pa zakuvati sa pripremljenom smesom.

Kada se fil ohladi dodati 500 mililitara slatke pavlake i mutiti mikserom dok smesa postane kremasta. Kadaif pomešamo sa plazmom i seckanim pistaćima. U posudu po želji filovati kadaif, fil, kadaif.

Dekorisati po želji.

(Danas)




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *