Novi Pazar: Kako prosjačka mafija raspoređuje djecu na “radna mjesta”

836

Na društvenim mrežama ovih dana kruže snimak i fotografije na kojima se vide osobe koje primoravaju djecu, ali i odrasle da prose ulicama Novog Pazara, a potom im taj novac uzimaju. Na snimku objavljenom na popularnoj fejsbuk stranici “Stari Dedo” vidi se muškarac okružen djecom u Ulici 28. novembra (pješačka zona), a u opisu videa se navodi da on njih primorava da prose, “da ih obiđe nekoliko puta u toku dana i pokupi sav novac”.

FOTO: NIKOLA KOČOVIĆ / RAS SRBIJA

 

Prilaze i od gostiju kafića traže novac

Ova stranica objavila je i fotografije kombi vozila kojim se, navodno, prosjaci dovoze u Novi Pazar, a ispred kojeg stoje dva muškarca koja djecu i mlade majke raspoređuju na lokacije na kojima će da prose.

Građani Novog Pazara sa kojima smo razgovarali kažu da broj prosjaka iz dana u dan raste, da se uglavnom radi o djeci, majkama sa bebama ili odraslima koji su slijepi ili imaju neko oboljenje, a da obično “operišu” u centralnoj pješačkoj zoni, koja je prepuna ugostiteljskih objekata sa ljetnjim baštama.

– Ovo je postalo strašno, ova djeca su žrtve. Dok popijem kafu, njih deset dođe i moli za novac, uglavnom su bosi, oskudno odjeveni, bilo da je kiša, snijeg, sunce. Idu od terase do terase, obiđu sve i onda u krug. Kao da imaju zadatak da drže taj rejon, a onda u jedno vrijeme dođe druga grupa mališana i nastavi “posao” – priča Damir.

Konobar kafića dobacuje da je u nekoliko navrata video automobile prepune djece koje nepoznati muškarac doveze u centar grada.

– Javna je tajna u Novom Pazaru da je ovo sve organizovano i da ova djeca ne prose tek tako. Policija i Centar za socijalni rad ne obavljaju posao kako treba i ne rade ništa na sprečavanju prosjačenja. Žao mi je dječice, ali i ostalih građana. Oni nešto stariji znaju da budu i agresivni, napadaju žene, otimaju, bacaju petarde ili čupaju cvijeće – dodaje on.

Veliki broj romske djece spava pod otvorenim nebom

Policija: Tri prijave ove godine, u 2018. šest

Međutim, prema zvaničnim podacima Policijske uprave u Novom Pazaru, na teritoriji koju oni pokrivaju, gotovo i da nema prosjačenja.

– Tokom 2018. godine podnijeli smo šest prekršajnih prijava protiv osoba zbog ugrožavanja spokojstva građana ili narušavanja javnog reda i mira prosjačenjem, dok smo za pet mjeseci ove godine, zbog istog prekršaja, podnijeli tri prijave – izjavili su u Policijskoj upravi Novog Pazara.

U policiji dodaje da se prosjačenjem uglavnom bave djeca iz nehigijenskog naselja Blaževo, udaljenog desetak kilometara od Novog Pazara.

– Njih uglavnom dovode u centar grada i tu ih ostavljaju da prose. Nerijetko ta djeca, nakon cjelodnevnog prosjačenja, spavaju na otvorenom ili u pasažima zgrada. Moguće i da ih “poslodavci” na taj način kažnjavaju i ne žele da ih vrate kući – dodaje naš izvor.

Međutim, i pored svih tih saznanja, ovim problemom se niko ozbiljnije nije pozabavio, niti utvrdio da li pored teranja na prosjačenje, postoje i indicije za neka teža krivična djela, poput trgovine ljudima.

izvor  Sandzak Danas/Blic