Novi Pazar: Ljekari traže izmjenu konkursa za dodjelu specijalizacija

551

Preko 40 ljekara Doma zdravlja u Novom Pazaru zatražilo je od koordinatora Opšte bolnice u ovom gradu Mirsada Đerleka da izmijeni konkurs za dodjelu specijalizacija kako bi i doktori iz te zdravstvene ustanove imali pravo prijave, prenosi radio Sto plus.
Oni su u saopćenju naveli da je internim konkursom, raspisanim 27. jula, 10 specijalizacija namenjeno samo lekarima Opšte bolnice, zaposlenim na neodređeno vrijeme, sa položenim stručnim ispitom i obavljenim pripravničkim stažom.

Ljekari u dopisu Đerleku navode da je Dom zdravlja, odlukom Vlade Srbije od 5. marta u nadlježnosti Ministarstva zdravlja, kao i Opšta bolnica.

“U Domu zdravlja rade ljekari sa radnim stažom od preko 10 godina bez specijalizacije. Svi ljekari su bili angažovani u kovid ambulantama, a neki čak i u kovid bolnici. Isti ti ljekari sada nemaju mogućnost da konkurišu za dobijanje specijalizacije”, naveli su ljekari.

Oni su od Đerleka tražili i da obrazloži kriterijume za dobijanje specijalizacije kako bi proces bio transparentan, a da u krajnjem slučaju konkurs odloži jer je raspisan u vrijeme epidemije.

“Također, dovodimo u pitanje da li Đerlek, kao zamjenik vršioca dužnosti direktora ima pravo da raspiše konkurs i koliko je ispravno raspisati ga za vrijeme vanredne situacije”, dodali su doktori.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.