Novi Pazar: Počinje pošumljavanje erozivnog tla

933

Iz Gradske uprave Novi Pazar pozivaju građane sa erozivnih područja da se u narednih dvadeset dana prijave Odjeljenju za vanredne situacije, kako bi dobili besplatne sadnice bagrema, čijom sadnjom bi se zaštitili od klizišta. A u cilju ozelenjavanja urbanih dijelova grada, u skladu sa planom Gradske uprave, uskoro počinje jesenja sadnja drveća. Prve sadnice četinara, koje bi trebalo da stignu sredinom nedjelje, biće zasađene na atletskom stadionu. U ozelenjavanju Novog Pazara učestvovaće i članovi Omladinske radne akcije Ribariće 2019. iz novopazarske brigade ”Rifat Škrijelj Laki”.

U skladu sa planom Gradske uprave uskoro počinje ozelenjavanje površina u urbanim dijelovima grada. Cilj je da se poveća procenat zelenih površina u gradskim naseljima. Prve sadnice stižu polovinom nedjelje, a ozelenjavanje počinje od atletskog stadiona.

”Ovdje je akutni problem 7% zelenih površina na prostoru urbanog dijela Novog Pazara i mi gledamo da se taj procenat poveća na mjestima gdje je to moguće. Tokom jeseni obaviće se sadnja na prostoru atletskog stadiona sa oko 8 hiljada sadnica četinara smrče. Sadnice očekujemo u srijedu, četvrtak da pristignu u Novi Pazar”, kaže koordinator za sadnju drveća u tekućoj godini, Rastko Arsenijević. On poziva građane sa erozivnih područja da se prijave Odjeljenju za vanredne situacije kako bi dobili besplatne sadnice bagrema. Oni koji potiču sa takvih područja potrebno je da donesu pisani dokaz i broj katastarke parcele, kako bi se imao uvid o potrebnom broju sadnica, koje će građani dobiti besplatno.

”Bagrem ima izuzetno dobar korjenov sistem i omogućava smanjenje erozije, odnosno klizišta”, objašnjava Arsenijević. Najavljuje da će Gradska uprava Novog Pazara 3. novembra učestvovati u nacionalnoj akciji ”Zasadi drvo”, i poziva sve građane koji su u mogućnosti da se pridruže, jer, kako naglašava, jedno odraslo drvo proizvodi oko 100 kilograma kiseonika.

Sandzak Danas/RTV