Nusret Orovčanin

Novi Pazar – Priča Nusreta Orovčanina iz Banovice: “Posteli smo uz lambu”

1303

Novi Pazar – U jednom dahu između prošlosti i sadašnjosti, selo Banovica ponovo je privuklo pažnju. Ovog puta, zahvaljujući Nusretu Orovčaninu, čija je priča iznova probudila interesovanje za život u seoskim mahalama. Njegov susret sa televizijskom ekipom iz Novog Pazara, ne samo da je odražavao tradicionalni planinski selam, već je ukazao na dublju priču o iseljavanju, tradiciji, i promenama koje nosi vreme.

Putovanje do Banovice za Nusreta je bilo više od obične avanture. Pričajući o životu u seoskim mahalama, njegov razgovor bio je ispunjen nostalgijom za prošlim vremenima, ali i realnošću sadašnjosti koju karakteriše odlazak stanovništva u potrazi za “boljim životom”. Kroz grane, grmlje, i šumske proplanke, Nusret nas vodi kroz svoju priču, istovremeno pokazujući i svoju ljudskost i iskrenost, uprkos godinama koje su, kako kaže, uzele svoj danak.

Prazne mahale i nova džamija bez vernika simboli su promena koje Nusret opisuje. Selo Banovica, iako fizički prisutno, suočava se sa izazovom očuvanja svoje duše u vremenima kada su njegovi stanovnici rasuti po svetu. Priča Nusreta Orovčanina tako postaje ne samo priča o Banovici, već i o svim selima koja dijele sličnu sudbinu. Pogledajte tv prilog ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *