Novi Pazar: U planu gradnja fabrike za preradu ribe

Novi Pazar: U planu gradnja fabrike za preradu ribe

1150

Historija ribnjaka „Vojin Popović ND“, smještenog na Pazarištu blizu Novog Pazara, započinje novo poglavlje. Ova kompanija najavila je izgradnju fabrike za preradu ribe i proizvodnju ribljih specijaliteta, čime će se obnoviti tradicija koja je nekada bila ponos ovog kraja.

Na površini od 500 kvadratnih metara, novi objekat će se graditi u okviru postojećeg ribnjaka, sa kapacitetom prerade od čak 750 kilograma kalifornijske pastrmke dnevno. Ovim projektom, budi se sjećanje na dane kada je proizvodnja kalifornijske pastrmke bila zaštitni znak ovog regiona, posebno krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. vijeka.

Nekada drugi najveći ribnjak za proizvodnju kalifornijske pastrmke u Evropi, sve je palo u zaborav kada je gigant iz Novog Pazara, „Vojin Popović“, otišao u stečaj na početku prethodne decenije. Ali, nakon šest i po godina stagnacije, proizvodnja je obnovljena kada je ribnjak prešao u ruke privatnika.

Od tada, pod novim vlasništvom, ribnjak je prošao kroz transformaciju. Bilo je potrebno krenuti ispočetka: bazeni su očišćeni, izgrađeni su novi objekti i mrijestilišta prema najmodernijim standardima. Uzgoj ribe se odvijao u dvadesetak bazena, dok je većina proizvodnje bila namijenjena tržištima u regionu.

Najnoviji poduhvat, izgradnja fabrike za preradu ribe na površini od 19 hiljada kvadrata, predstavlja vrhunac ovog razvojnog procesa. Procjenjuje se da će godišnja proizvodnja dostići 700 tona ribe.

Međutim, nije sve bilo tako svijetlo. Prije dolaska novih vlasnika, ribnjak je bio prepušten propadanju. Mašine su ukradene, bazeni srušeni i prodani kao staro željezo. Fabrika za preradu ribe, koja je nekada imala opremu vrijednu tri miliona dolara iz Danske, bila je potpuno uništena.

Ovaj ribnjak, izgrađen prije tri decenije i smješten tri kilometra ispod izvora rijeke Raške i manastira Sopoćani, nekada je bio tehnološko čudo. Zbog posebnih svojstava vode koja je idealna za uzgoj kalifornijske pastrmke, 80% proizvodnje se izvozilo na inostrana tržišta.

Sada, sa obnovom i proširenjem, ribnjak „Vojin Popović ND“ je spreman da ponovo postane lider u proizvodnji i preradi ribe, noseći sa sobom bogatu historiju i tradiciju Novog Pazara.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *