Novi Pazar: Žitelji sela Slatina žive u strahu – Medvjedi siju teror i strah, a pomoć izostaje

1685

Slatina iznad Pazarišta – Mještani sela Slatina već mjesecima žive u konstantnom strahu. Njihovu svakodnevicu uznemirava medvjedica koja je u samo nekoliko večeri prouzrokovala enormnu štetu – od košnica i šljiva, sve do prijetnje napadima na stoku ili ljude.

Fahrudin Fejzović, otac petoro djece, izražava svoju zabrinutost: “Četvoro moje djece ide u školu. Moj najmlađi sin je u prvom razredu osnovne škole. Strahujem svaki put kad krenu i vraćaju se. Šta ako ga medvjedica sretne na putu?”

Psi često upozoravaju mještane na prisutnost medvjedice noću. “Četiri noći za redom dolazila je ovdje. Nimalo se ne boji ljudi. Leži kraj potoka, a uvečer dolazi blizu naših kuća. Očajni smo”, izjavio je Milorad Aksović.

Izet Gusinac sjeća se susreta s medvjedicom: “Došla je oko tri ujutro. Moji psi su bili uznemireni. Utrčao sam u auto i usmjerio svjetla prema njoj. Pobjegla je.”

Međutim, problemi ovih mještana nisu samo povezani s divljom prirodom. Iako su se više puta obraćali Mjesnoj zajednici tražeći pomoć, njihovi apeli često ostaju neuslišani.

Naser Fejzović izražava svoju frustraciju: “Kad se požalimo na probleme s putem ili nešto drugo, često nas ignorišu. Govore nam da nas je samo deset kuća i da nemaju vremena za nas.”

Osim puta, mještani Slatine suočavaju se i s problemima poput slabe struje i propalih bandera. Unatoč svim tim izazovima, mještani se međusobno podržavaju i slažu bez obzira na vjersku pripadnost.

“Svi živimo zajedno ovdje – muslimani, Srbi – i slažemo se odlično. No, problemi su svuda oko nas”, rekli su Naser i Milorad.

Mještani vjeruju da problem s medvjedicama nije izoliran. I druga sela u okolini izvještavaju o sličnim incidentima. “Pored medvjedice, borimo se i s divljim svinjama. Jedini savjet koji dobijamo je da ogradimo svoje posjede”, dodaje Izet Gusinac.

U ovim teškim vremenima, mještani Slatine imaju jednostavno pitanje za one koji mogu pružiti pomoć: “Zašto nam ne pomažete? Što vam smeta što se tako dobro slažemo?”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *