Novi predsjednik Hrvatske, Z. Milanović: U Bosni žive džihadisti!

709

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata neposredno prije predsjedničkih izbora u Hrvatskoj nije prošlo neopaženo, posebno nakon izjava o bh. državljanima, povratnicima sa stranih ratišta Sirije i Iraka.

Zoran Milanović je poručio kako su džihadisti u BiH realnost, jer je to zemlja u kojoj je puno muslimana. Reagirali su bh. političari.

Umjesto o oduzimanju imovine BiH u Hrvatskoj, odlaganju otpada na Trgovskoj gori, gradnji Pelješkog mosta, navodima o ilegalnom vraćanju migranata iz Hrvatske na teritoriju BiH – Kitarović i Milanović u predizbornim sučeljavanjima govorili o nelegitimnosti Željka Komšića, Izbornom zakonu, ali i o džihadistima. Za Milanovića oni su bh. realnost, jer ovdje živi puno muslimana.

Ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, odgovrio je sljedeće:
“Takve izjave su neutemeljene i neprijateljske. I, stoga, nanose veliku štetu BiH u smislu turizma, dovođenja stranih investitora i razvoja. Ja pozivam sve političare RH da gradimo uspješnu saradnju u oblasti sigurnosti i svugdje da taj jeftini populizam, vrijeđanje nas muslimana ili Bošnjaka kao naroda koji je preživio najgore oblike terorizma uključujući i genocid, prestan”, kazao je Radončić.

Iz bh. SDP-a kažu, uopšte više ne iznenađuje da bilo kod od regionalnih političara u tako negativnom kontekstu koristi BiH u svrhu svoje političke promocije ili dodvoravanja biračima. Ali, takvo ponašanje mogu spriječiti isključivo institucije ove zemlje.

“Upravo zato sam i predlagao i nastojat ću da istrajem na tome da Parlament BiH uputi jasnu poruku susjednim državama da mi nismo ničija moneta za potkusurivanje, niti smo maloljetno dijete o kojem oni trebaju brinuti, neka se bave svojim problemima kojih imaju nažalost, jednako kao i mi”, kazao je Saša Magazinović, SDP.

“Preporučio bih svima onima na političkoj sceni u Hrvatskoj da sa više pažnje, sa više odgovornosti i sa više osjećaja za sve one građane koji žive u BiH izjašnjavaju se i daju ocjene tako značajne i tako dalekosežne u ovom trenutku”, kazao je Halid Genjac, SDA.

Društvene mreže obilovale su tada komentarima o predrasudama hrvatskih predsjedničkih kandidata, njihovom, kako tvrde pojedini građani, nerazumijevanju stanja u BiH. Pitali su se koliko je to muslimana za Milanovića puno? No, Milanovićeva objašnjenja nema.

Hrvatska nije prijatelj niti jednoj zemlji regije, navodi direktor IFIMES-a, Zijad Bećirević. Hrvatski političari o BiH pričaju loše ne samo javno, nego i tajno.

“U savremenom svijetu ne možete sakriti nijedan razgovor i hvala Bogu postoje prijatelji BiH i na Zapadu i na Istoku koji saopšte šta u stvari Hrvatska priča a pogotovo kakve njene sigurnosno-obavještajne agencije šalju izvještaje u okviru EU i NATO-a o navodnim prijetnjama iz BiH prije svega tzv. islamskoj prijetnji”, kazao je Bećirević.

Ni Kolinda Grabar Kitarović nije ustuknula od ranijih izjava kako BiH ima problem s džihadom. Kazavši tokom tadašnjeg sučeljavnaja kako je njene stavove na neki način, nedavno, potvrdio francuski predsjednik Macron, nazvavši BiH tempiranom bombom. Uprkos potpuno drugačijoj statistici i izvještajima nadležnih bh. institucija – prenio je N1.

Izvor:bhdijaspora