Novi Sad: Za djecu islamske vjeroispovesti poseban jelovnik u vrtićima

544

Od nove školske godine u svim vrtićima Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu počeo je da se primenjuje poseban jelovnik za djecu islamske veroispovesti. Ova odluka primenjuje se od 1. septembra 2019, ali, kako navode iz Muftijstva vojvođanskog, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, s početkom 2020. godine u vrtićima ove predškolske ustanove na oglasnim tablama postavljeni su i jelovnici za djecu iz muslimanskih porodica. Ti jelovnici, kao i uobičajeni, sadrže četiri obroka – doručak, užinu, ručak i užinu, ali prilagođeni su potrebama islamske vere, javlja Anadolu Agency.

Rukovodilac službe ishrane “Radosnog detinjstva” Dejan Bašić kaže da od uvođenja posebnog jelovnika za decu iz muslimanskih porodica 1. septembra do danas, broj obroka koji se posebno pripremaju za tu djecu narastao je na 150, na osnovu zahtjeva koji roditelji dece napišu, odnosno da im se zbog vjerskih uvjerenja obezbijedi poseban režim ishrane.

“Izgradnjom nove, savremene, centralne kuhinje ’Radosnog detinjstva’ kapaciteta oko 60.000 obroka dnevno, koja pokriva 70 vrtića u Novom Sadu i prigradskim naseljima, stvorili su se uslovi i da pripremamo obroke za decu koja su na posebnom režimu ishrane. To podrazumeva pripremu obroka za decu koja imaju određenu vrstu intolerancije na namirnice, alergije i za jedan deo mališana iz muslimanskih porodica“, navodi Bašić.

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Dodaje da, s obzirom na činjenicu da se u ishrani muslimana ne koristi svinjsko meso, deca islamske veroispovesti jedu sve obroke kao i ostala deca, samo što se u jelovniku namirnice sa svinjskim mesom zamenjuju mesom drugih životinja, odnosno ribom.

“Kada je na jelovniku za doručak stišnjena šunka od svinjskog mesa, njima se poslužuju pileća prsa u omotu, a umesto hamburške slanine, dajemo ili konzervu ribe ili pileća prsa. Sveže svinjsko meso koje se koristi kod određenih jela za ručak, za decu iz muslimanskih porodica zamenjuje se junećim mesom“, ističe Bašić.

Najveći broj posebnih obroka ide u rubne dijelove grada, ali se takva hrana distribuira i u vrtiće gdje je broj djece na posebnom režimu ishrane minimalan, jer svi roditelji koji za decu traže poseban obrok imaju pravo da se njihova djeca tako i hrane.

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Bašić napominje da je u PU “Radosno detinjstvo“ upisano preko 16.000 djece i da, prema procenama, broj mališana iz porodica u kojima se praktikuje islam doseže do hiljadu, ali da je za sada broj zahtjeva za posebnom ishranom znatno manji od tog broja.

O obrocima za muslimansku djecu najviše brigu vodi računa Šuretka Šabani, kuvarica u centralnoj kuhinji. Ona navodi da se o svemu vodi računa, pa nije u pitanju samo priprema, već i transport hrane.

“Imamo posude koje posebno koristimo za transport obroka do vrtića. Najčešće ja kuvam te obroke, a ima dana kada nije potrebna posebna priprema hrane, jer toga dana u jelovniku nema svinjetine“, navodi Šabani.

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Prema rečima mufije vojvođanskog Muhameda ef. Ziljkića, Novi Sad je jedini u Vojvodini koji se na ovaj način odnosi prema deci iz muslimanskih porodica.

“Ovo je veoma značajno za našu zajednicu i naše vjernike, jer možemo našu decu da vodimo u vrtić i ne brinemo o tome šta će i kakvu hranu jesti, i da li je ona u skladu s halal standardima ili ne. Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, i ’Radosnom detinjstvu’ koji su uvažili naše potrebe i izašli nam ususret“, navodi Ziljkić.

Foto: Anadolija

Dodaje da i njegova dvojica sinova od ove školske godine idu u vrtić upravo zbog uvođenja posebnog režima ishrane i da je za to zaslužan novosadski gradonačelnik.

“S obzirom na naše veliko prijateljstvo, često se susrećemo i neformalno razgovaramo o raznim temama. Pošto zna da imam dvoje male djece, jednom prilikom gospodin Vučević pitao me je da li moja djeca idu u vrtić. Rekao sam mu da ne idu i da je najveći razlog to jer nismo uspeli da ostvarimo pravo na ishranu za našu decu zbog jverskih uvjerenja, i on je predložio da se taj problem riješi”, kaže Ziljkić i dodaje da je značajno i to što i druga deca koja zbog verskih uvjerenja ne jedu svinjsko meso, poput Jevreja ili adventista, mogu da traže poseban režim ishrane.

Ziljkić podsjeća da je odlukom gradskih vlasti Novog Sada od 1. januara ove godine vrtić besplatan, što će umnogome olakšati položaj i muslimanskih porodica, koje većinom spadaju u ekonomski ugroženu grupu.

Izvor: Anadolija