Novi sukob izraelske policije i Palestinaca jutros nakon molitve /VIDEO/

453

Izraelska policija jutros je ponovo napala Palestince u kompleksu džamije Al-Aksa, koji su bili okupljeni kako bi spriječili novi upad fanatičnih Jevreja, javlja agencija Anadolija.

Tokom okupljanja Palestinci su poslali poruke kako neće odstupiti od Al-Akse i da su spremni žrtvovati se za nju.

Potom je stigla izraelska policija koje je Palestince gađala plastičnim mecima, suzavcima i zvučnim bombama. Palestinci su na napad policije odgovorili kamenicama.

Nasilje izraelske policije i dalje se nastavlja, a prema podacima palestinskog Crvenog polumjeseca danas je povrijeđeno najmanje deset osoba, među kojima su tri prebačene u bolnicu.

Sukobi i nasilni incidenti
Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan u nedjelju je u telefonskom razgovoru s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost izrazio “ozbiljne zabrinutosti” zbog nasilnih sukoba u Jerusalemu posljednjih dana, saopćila je Bijela kuća.

Sullivan je “također ponovio ozbiljne zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država glede potencijalnih deložacija palestinskih porodica iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah”, navela je Bijela kuća u saopćenju o razgovoru Sullivana s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Meirom Ben-Shabbatom.

“Oni su se složili da su raketiranja i slanje zapaljivih balona iz Gaze prema Izraelu neprihvatljivi i za osudu”, dodala je Bijela kuća, prenosio Hina pozivajući se na Reuters.

Sukobi i nasilni incidenti događali su se gotovo svake noći u Jerusalemu, svetom gradu za muslimane, kršćane i Židove, od početka Ramazana 13. aprila.

Napetosti su u petak navečer prerasle u ozbiljan sukob između izraelske policije i Palestinaca blizu džamije Al-Akse, treće po važnosti džamije za muslimane, usred ramazanskog mjeseca.

U subotu navečer palestinska je mladež bacala kamenje i rušila policijske barikade na ulicama koje vode do gradskih vrata u Starom gradu, a policajci na konjima rastjerivali su ih koristeći vodene topove i šok bombe.

Washington je u subotu rekao da je “duboko zabrinut” razvojem događaja te da želi “da se vlasti prema stanovništvu odnose s poštovanjem i suosjećanjem”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je, nakon višednevnih nereda i međunarodne osude planiranih deložacija Palestinaca iz domova i sa zemlje koju svojom smatraju židovski doseljenici, rekao da Izrael “oštro odbija” pritisak izvana čija je svrha da se u Jerusalemu ne nastavi izgradnja.

Čelnik UN-a od Izraela traži suzdržanost
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također vjeruje da Izrael “mora iskazati maksimalnu suzdržanost i poštivanje prava na mirno okupljanje”, rekao je u nedjelju glasnogovornik UN-a.

“Glavni sekretar izražava svoju duboku zabrinutost zbog nastavka nasilja u okupiranom istočnom Jerusalemu, kao i mogućih deložacija palestinskih porodica iz njihovih domova”, rekao je u izjavi glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

“On poziva Izrael da prekine s rušenjima i deložacijama”.

Guterres poziva da se poštuje status quo na svetim mjestima, rekao je Dujarric.

IZVOR: AGENCIJE