Novi Zeland: Za masovna ubistva u džamijama doživotni zatvor bez pomilovanja

529

Napadač na džamije u Christchurchu, Brenton Tarrant osuđen je u četvrtak na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta za ubistvo 51 muslimanskog vjernika 2019. na Novom Zelandu, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Sudija Cameron Mander rekao je da se iza Tarrantove „izopačene“ ideologije krije „silna mržnja“ koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

“Zadaća suda je odlučno suzbiti to zlo mržnje“, rekao je sudija Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu.

Istakavši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao je da počinitelj strašnog pokolja ipak nije uspio promicati ideologiju krajnje desnice.

„Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski“, kazao je sudija.

Nezapamćeno u historiji

Dana 15. marta 2019. australski bjelački rasist Brenton Tarrant hladnokrvno je u dvjema džamijama u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom, potakavši val osude u cijelom svijetu.

Proglašen je krivim za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad pošto je u martu priznao krivnju.

Glavni tužitelj Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj „nije zapamćen u historiji zločina na Novom Zelandu“.

„Ovo je nesumnjivo najgore ubojstvo na Novom Zelandu (…) motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom“, rekao je.

Doživotni zatvor je „jedina primjerena kazna“ za Tarranta, zaključio je Zarifeh.

Izvor: Agencije




One thought on “Novi Zeland: Za masovna ubistva u džamijama doživotni zatvor bez pomilovanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.