Novopazarac dobija milionsku odštetu zbog neadekvatnog liječenja!

543

Obično to viđamo u američkim filmovima, jer u Srbiji su ljekari gotovo “uvijek u pravu” ali , eto, može i ovo da se desi. Pacijent u Novom Pazaru nadoknadit će novcem bar djelić muka koje je prošao zbog lošeg liječenja.

Viši sud u Kraljevu naložio je Opštoj bolnici u Novom Pazaru da pacijentu (45) isplati preko 9,1 milion dinara (više od 76 hiljada evra) zbog propusta koje su ljekari Infektivnog odjeljenja te zdravstvene ustanove napravili tokom njegovog liječenja krajem 2012. godine, saznaje radio Sto plus.

Presudom je novopazarska bolnica obavezana da pacijentu isplati 2.750.000 dinara na ime nematerijalne štete u vidu pretrpljenih fizičkih i duševnih bolova, kao i straha.

Dodatnih 1.333.905 dinara Opšta bolnica će morati da isplati na ime materijalne štete po osnovu izgubljene zarade od početka liječenja do donošenja presude, a 4.431.057 dinara na ime gubitka 69 odsto zarade do 2042. godine.

Sud je naložio toj zdravstvenoj ustanovi da pacijentu na ime troškova parničnog postupka isplati 599.584 dinara.

Prema nezvaničnim informacijama, taj iznos još uvijek nije isplaćen, a biće uvećan za zateznu kamatu koja je počela da teče 15 dana nakon pravosnažnosti presude donijete još 29. novembra 2017. godine.

U presudi Višeg suda navodi se da je pacijent tokom novembra i decembra 2012. godine u nekoliko navrata bio hospitalizovan na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru zbog visoke temperature i bolova u trbuhu koji su, prema mišljenju veštaka, prouzrokovani infektivnom mononukleozom.

Kod pacijenta je, zbog neblagovremene i neadekatne reakcije ljekara, došlo do komplikacija koje su izazvale apsces jetre. Utvrđeno je i da je sa zakašnjenjem upućen na Hirurško odjeljenje novopazarske bolnice, odakle je hitno upućen za Beograd, u Klinički centar Srbije.

U toj zdravstvenoj ustanovi pacijent je podvrgnut hirurškim intervencijama tokom kojih su mu odstranjeni dijelovi jetre i slezina.

Zbog otklanjanja tih organa i povrede mokraćnog kanala kod njega je nastupio invaliditet koji mu je umanjio radnu sposobnost za 69 odsto, dok mu je životna aktivnost prepolovljena.

Izvor:Mondo/Sandžak danas