Novopazarac Faruk Tale Plojović je umjetnik među plastenicima i njivama Lukara /VIDEO/

1876

U srcu Sandžaka, na pitomim prostranstvima između Novog Pazara i Lukara, živi i stvara Faruk Tale Plojović, čovjek čiji život i rad predstavljaju pravu umjetnost u poljoprivredi. S ljubavlju i posvećenošću prema zemlji, Faruk je svojim rukama i znanjem transformisao obične plastenike i njive u prava umjetnička djela.

“Želio bih da cijeli svijet vidi moje umjetničko djelo u plastenicima i na njivama,” kaže Faruk sa ponosom, dok priča o svojoj strasti prema poljoprivredi i uzgoju povrća. Naslijedivši ljubav prema zemlji od svojih predaka, koji su se generacijama bavili proizvodnjom paprike, Faruk je svoje znanje i vještine usmjerio na razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Foto Binasa Malićević

Foto Binasa Malićević

Prošle godine, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, paprika je bogato rodila, a Farukovi proizvodi stigli su na domaće tržište mnogo ranije nego prethodnih godina.

“Sada me zanimaju sve vrste povrća. U budućnosti planiram proširiti svoju proizvodnju, ako Bog da,” kaže Faruk, čija je predanost radu na zemlji primjer svima u njegovoj zajednici.

Foto Binasa Malićević

Foto Binasa Malićević

Faruk je poznat ne samo kao izuzetan poljoprivrednik, već i kao dobar čovjek koji svojim radom unosi radost i vedrinu u živote ljudi. “Ja sam veseljak u duši. Volim druženje. Život brzo prolazi, i sve dođe svome kraju,” kaže Faruk, čija je optimistična filozofija života zarazila mnoge oko sebe.

Uz podršku svoje supruge, s kojom dijeli i dobro i zlo, Faruk se suočava sa svakodnevnim izazovima poljoprivrednog života. “Nije bilo lako, ali smo se mnogo trudili. Imamo finu i dobru djecu,” govori Faruk, čiji su trud i zalaganje izgradili snažne temelje za budućnost njegove porodice.

Farukovi proizvodi putuju daleko izvan granica Srbije, sve do Berlina, gdje njegova paprika i drugo povrće nalaze svoje mjesto na tržištu. “Imam nekoliko hiljada biljaka. Sve proizvode šaljem u Berlin,” kaže Faruk, čiji je rad priznat i cijenjen daleko izvan lokalnih granica.

Uz ogroman hrast koji pruža hlad na njegovoj njivi, Faruk razmišlja o promjenama u svijetu i u ljudima oko sebe. “Nisam se ja promijenio. Ljudi su se promijenili,” kaže Faruk, ali njegova ljubav prema zemlji i poljoprivredi ostaje nepromijenjena.

Faruk Tale Plojović iz Lukara primjer je kako strast prema poljoprivredi i predan rad mogu transformisati život i okolinu. Njegova priča inspiracija je svima koji cijene rad na zemlji i žele da svojim radom doprinesu boljem i ljepšem svijetu.

Foto Binasa Malićević

Foto Binasa Malićević

RTV NP / Sandžak Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.