Novopazarac Fehim S. kupio još jednu firmu u Sloveniji, jednu od najvećih građevinskih firmi ove zemlje

927

Cestino preduzeće Ptuj je jedno od najvećih slovenačkih graditelja, a sigurno i jedna od najvećih firmi u građevinskoj industriji u Štajerskoj ( Štajerska oblast je regionalna oblast koja zahvata i velik dio Austrije)

Borba za Cestino preduzeće Ptuj još nije gotova, ali Finance izvještavaju da je sve pokazatelj da će ovu firmu kupiti firma Mineral u vlasništvu Fehima Seleka iz Novog Pazara, i da će pobijediti drugog učesnika na tenderu, firmu GIC Gradnje Ivana Cajzeka.

Jedan mali dio preduzeća Ptuj

Jedan mali dio preduzeća Ptuj

U martu ove godine direktor GIC Gradenj Ivan Cajzek potvrdio je za STA da su kupili četvrtinu akcija za preostalo vlasništvo Cestinog preduzeća Ptuj i podnijeli ponudu za preostalo vlasništvo. Ali većinski vlasnik ptujske kompanije za puteve Ferdinand Veingerl dobio je ponudu i od Cajzeka i od novopazarskog biznismena Fehima Seleka.

Tako se za vlasništvo bori i kompanija Mineral u vlasništvu Fehima Seleka. Prema Financ-u, sve ukazuje da će kompanija Mineral preuzeti ptujsko preduzeće za puteve. Iznos kupoprodajne cijene je nepoznat. Prema Financ-u, kompanija Mineral pri Javnoj agenciji Republike Slovenije za zaštitu konkurencije najavila je preuzimanje ptujskog preduzeća za puteve, ptujskog preduzeća CPIN i fabrike asfalta Kidričevo.

Ptujsko preduzeće CPIN i fabrike asfalta Kidričevo

Ptujsko preduzeće CPIN i fabrike asfalta Kidričevo

Prema Financ-u, trenutni vlasnički odnosi Cestinog preduzeća Ptuj su nejednaki. Većinski vlasnik je CPIN, čiji je većinski vlasnik Ferdinand Veingerl. Posjeduju 59,5 posto kompanije. Slijede GIC Gradnje, koji je vlasnik 14 odsto kompanije, a nešto više od deset odsto posjeduje sopstvene akcije i fizička lica.

Naš portal je već pisao da je firmu Mineral u vlasništvu Fehima Seleka posjetio predsjednik Slovenije, što možete pročitati na ovom LINKU…

Da podsjetimo da je Mineral kompanija sa dugom tradicijom, a bave se vađenjem, montažom i prodajom prirodnog kamena. Takođe posjeduju razne kamenolome u Sloveniji i inostranstvu, a uključeni su u izgradnju zgrada. Kompanija za puteve Ptuj bavi se uglavnom građevinarstvom, pa bi spajanje ove dvije firme Seleku donijelo veću širinu u poslovanju i ujedno objedinjenje poslovanja građevinskih firmi u Njemačkoj, Bosni i Srbiji koje su u vlasništvu ovog uglednog Novopazarca.

Projekti izgradnje preduzeća Ptuj

Projekti izgradnje preduzeća Ptuj

Osim izgradnom puteva i građevinom Cestino preduzeće Ptuj se bavi i zimskim i ljetnjim održavanjem puteva ovog dijela Slovenije.

Dok Mineral ima kamenolome u Cezlaku, Podpeči i Lesnom brdu. U inostranstvu poseduju kamenolome u Ulcinju, Čačku, Novom Pazaru, Orehovcu, Sopočanima, Stavalju Sjenici, Studenici i Suvoj Ćurpiji. Mineral se može pohvaliti mnogim završenim projektima u Sloveniji, poput trga u Novom mjestu, tonalitne klupe na Prešernovom trgu u Ljubljani, radova na prestižnom hotelu Intercontinental u Ljubljani i parka Teharje.