Novopazarac Miroslav Kostović: “Došao sam na babovinu, uživam i nije mi teško raditi” /VIDEO/

934

U selu Ljuljac, nedaleko od Novog Pazara, svakodnevica teče drugačije. Prostor gdje se vrijeme mjeri radom na polju i druženjem u seoskoj prodavnici, a ne otkucajima sata. Upravo kroz vrata te prodavnice, ulazimo u svijet Miroslava Kostovića – Vuleta, čovjeka koji je svoj život posvetio očuvanju zemlje i tradicija svog rodnog mjesta.

„Krenuo sam u prodavnicu da kupim osnovne životne namirnice. Uživam u Ljuljcu i nije mi teško raditi. Vratio sam se na djedovinu. Obrađujem svoju i tuđu zemlju. Nemam ja mnogo. Hvala vam što ste došli u naše selo. Da vidite kako živimo i šta radimo“, kaže Miroslav s osmijehom koji odražava istinsko zadovoljstvo životom koji vodi.

U selu koje broji sve manje stanovnika, svaki povratak, poput Miroslavovog, predstavlja nadu u oživljavanje ruralnih krajeva Srbije. Njegova priča nije samo o povratku prirodi i tradicionalnom načinu života, već i o zajednici koja podržava jedna drugu, o selu koje još uvijek živi unatoč savremenim izazovima.

Miroslav, ili kako ga svi zovu, Vule, simbol je Ljuljca, života koji odolijeva zaboravu. Sa zemljom koju obrađuje, Vule ne samo da hrani sebe i svoju porodicu, već i održava vezu s precima, njegujući zemlju koju su oni nekad obrađivali.

Ova priča o Miroslavu Kostoviću nije samo priča o jednom čovjeku, već o svima u Ljuljcu koji, poput njega, cijene rad, zajednicu i prirodu iznad svega. Pogledajte video prilog ispod teksta.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *