Novopazarci prave najbolje mostove od špageta

Novopazarci prave najbolje mostove od špageta

632

Timovi studenata sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru osvojili su prva tri mjesta na međunarodnom takmičenju “Gradimo mostove znanja” na kojem je učestvovalo 12 ekipa sa univerziteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, piše Radiostoplus.com.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobjeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od te testenine koji izdrži najveće opterećenje.

Najbolji je bio tročlani tim “Cukeri”, koji su činili studenti građevinarstva Elvedin Sinanović, Anes Bešić i Semir Balota, a njihov most je izdržao opterećenje od 90,8 kilograma.

“Trebalo je upotrebiti znanje i vještine, odnosno, trebalo je da se sve dobro izračuna i vešto izvede kako bismo napravili most od 80 centimetara koji može da nosi težinu odraslog čoveka. Drago nam je što smo opravdali povjerenje našeg univerziteta, a uskoro nas očekuje i takmičenje u Mariboru gde očekujemo visok plasman”, rekao je Sinanović.

Drugo mjesto pripalo je timu studenata arhitekture “Archstrong” čiji most je izdržao 44,75 kilograma opterećenja, a treće ekipi “DIM tim” čiji most je mogao da podnese 40,66 kilograma tereta.

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru Miladin Kostić ocijenio je da su svi učesnici takmičenja pobjednici.

“Ovo takmičenje bilo je prava prilika za afirmaciju znanja, ali što je još važnije ovde su stvarani mostovi prijateljstva”, rekao je Kostić.

Studenti iz zemalja okruženja prethodne dane u Novom Pazaru iskoristili su i da se međusobno druže, ali i obiđu kulturno-historijske znamenitosti ovog kraja.

Takmičenje u gradnji mostova od špageta pokrenuli su prije osam godina studenti Fakulteta za građevinarstvo iz Maribora i ono je postalo tradicionalno i međunarodno, a u planu je da se ova smotra znanja i vještina svake godine održava i na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

izvor radio sto plus