Obdukcijom žrtava COVID-19 pronađeni krvni ugrušci u skoro svakom organu

965

Obdukcije ljudi koji su umrli od koronavirusa pomažu ljekarima da shvate kako bolest utiče na organizam, a jedan od najupečatljivijih otkrića odnosi se na zgrušavanje krvi, kaže patolog Dr Ejmi Rapkievic, načelnica odeljenja za patologiju na “NIU Langone Medical Center”.

Poznato je da neki pacijenti sa COVID-19 imaju probleme sa zgrušavanja krvi, ali nivo do kog se to događa dr Rapkievic je opisala kao “dramatičan”. U ranim fazama pandemije, kliničari su primjetili veliko zgrušavanje krvi “u raznim velikim krvnim sudovima”, rekla je ona.

„Ono što smo vidjeli na obdukciji bilo je neka vrsta produžetka toga“, rekla je ona.

“Zgrušavanje nije bilo samo u velikim krvnim sudovoma već i u manjim”, rekla je dr Rapkievic i dodala da je i to bilo dramatično, jer iako su to mogli da očekuju u plućima, našli su krvne ugruške u gotovo svakom organu koji su pogledali u obdukcijskom istraživanju. Studija u kojoj su izloženi nalazi dr Rapkievic objavljena je u časopisu “Lancet EClinicalMedicine”.

“Obdukcije su takođe pokazale nešto neobično u vezi sa megakariocitima ili velikim ćelijama koštane srži. Obično ne kruže izvan kostiju i pluća”, rekla je doktorka.

“Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima”, rekla je ona i dodala: “Primećeno je da u srcu, megakariociti proizvode trombociti koji su uključeni u zgrušavanje krvi.”

Istraživači se nadaju da će otkriti kako ove ćelije utiču na zgrušavanje u manjim krvnim sudovima kod COVID-19, piše CNN.

“Patologe je iznenadilo nešto što nisu pronašli. Tokom rane faze pandemije, ljekari su mislili da virus izaziva miokarditi. Ali obdukcije su utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa”, rekla je dr Rapkievic.

Ona je dodala i to da su patolozi imali priliku da pregledaju organe mnogih žrtava COVID-19 i istraže procese bolesti koji se događaju i da ta mogućnost nije dostupna kod H1N1 ili SARS-a.
One thought on “Obdukcijom žrtava COVID-19 pronađeni krvni ugrušci u skoro svakom organu

  1. Nepoznato

    Pa zašto ne predložite narodu šta bi bilo dobro piti za zgrušavanje krvi, kako bi se koliko toliko zaštitili

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *