Obilježen Dan oslobođenja Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu

438

U skladu s tradicijom i duhom sjećanja, predstavnici Udruženja boraca (UBNOR) u Novom Pazaru odali su počast palim borcima polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenike Dedu Šehoviću i Simeunu Karamarkoviću u Gradskom parku. Ovom svečanošću obeležen je Dan oslobođenja Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednica UBNOR-a Šadija Dazdarević, istakla je značaj današnjeg datuma kao historijske prekretnice koja je označila početak nove ere za ovu regiju.

“Na ovaj dan, 28. novembra 1944. godine, fašistička čizma je napustila Novi Pazar. Ova pobeda nije samo deo prošlosti, već predstavlja temelj za najnoviju istoriju našeg kraja. Važno je da buduće generacije shvate šta znači biti heroj i biti spreman položiti život za kolektivno dobro. Ovo obeležavanje treba služiti kao opomena mlađim generacijama, podsećajući ih na značaj Drugog svetskog rata”, poručila je Dazdarević.

Obiljžavanju Dana oslobođenja Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu, prisustvovala je delegacija lokalne samouprave, ali su opet izostali visoki gradski zvaničnici i predstavnici Vojske Srbije i Policijske uprave.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.