Obilježen Lejletul-l-Mi'radž u Dibak Ishak džamiji

Obilježen Lejletul-l-Mi'radž u Dibak Ishak džamiji

1014

Medžlis IZ-e Novi Pazar, 02.04.2019. godine u Dibak Ishak džamiji, organizirao je svečanost nakon akšam namaza u povodu Lejletu-l-Mi’radža i Dana vakifa.

Prije namaza proučena je hatma za duše vakifa, a namaz je predvodio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Nakon toga prigodan program izveo je Hor novopazarskih imama.
Zatim se prisutnima obratio muftija Dudić. On je istakao vrijednost Lejletu-l-Mi’radža.
“Zahvaljujem se Allahu dž.š. na svemu. Svjedočimo da je Allah Jedan, Gospodar svih svjetova. Molim Allaha dž.š. da nam ukabuli večerašnji ibadet, da nam oprosti grijehe, smiluje nam se i podari nam najljepše mjesto u Džennetu. Večeras smo imali priliku da prisustvujemo posebnoj vrsti ibadeta u ovoj veličanstvenoj noći Lejletu-l-Mi’radža. Nešto više od 30 dana je ostalo do Ramazana.

Ovaj događaj nas podsjeća da se pripremimo za mubarek mjesec. Ovdje smo ujedno i da se prisjetimo svih vakifa do današnjih dana. Kur’an je proučen prije akšam namaza sa željom i nijetom da ne smijemo zaboravljati naše vakife“ – istakao je predsjednik Mešihata.

Muftija Dudić je također kazao da se moramo pozabaviti kvalitetom namaza, svakog njegovog detalja, ali i šerijatskim propisima.
“I najmanji doprinos na Allahovom putu je značajan. Imali smo obavezu da se i ove godine kao i svake u odabranoj noći prisjetimo naših vakifa. Molim Allaha dž.š. da ukabuli svima njima. Ljudi se bave svjetskom politikom, ko je u pravu a ko nije. Savjetujem da čistimo svoje dvorište, jer nećemo biti odgovorni za svjetske probleme već za svoje stanje“ – završava predsjednik Mešihata.

Prije muftije Dudića prisutnima se obratio imam džamije Mirsad ef. Trnčić koji se zahvalio svima koji su učestvovali u vakufu džamije Dibak Ishak, kao i svakoj drugoj. Ujedno je naveo značaj podsjećanja na Lejletu-l-Mi’radž.
Nakon predavanja muftije Dudića upriličeno je posluženje, a zatim je obavljen jacija namaz.

foto Mešihat

foto mešihat

izvor Sandžak Press