Očekuje se spisak cionističkih proizvoda od čije dobiti se finansira izraelska vojska: Nedžad ef. Hasanović

1109

Učesnici konferencije, uključujući predstavnika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, zahtevaju međunarodni osudu i bojkot proizvoda koji finansiraju izraelsku vojsku.

Više od 150 učesnika okupilo se na Online konferenciji posvećenoj situaciji u Gazi, razmatrajući niz problema koji se tiču konflikta između Palestine i Izraela. Među ključnim govornicima našao se i Nedžad ef. Hasanović, muftija novosadski, predstavnik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, inače poznati novopazarski alim.

Nakon višesatne diskusije, izdata je deklaracija koja sadrži devet tačaka, naglašavajući potrebu za hitnim prekidom sukoba, omogućavanjem pristupa humanitarnim organizacijama, te formiranju međunarodnog suda koji bi procesuirao odgovorne za dešavanja u Gazi.

Jedna od ključnih tema konferencije bila je i inicijativa za bojkot cionističkih proizvoda. Učesnici konferencije istakli su potrebu za tačnim spiskom proizvoda čija kupovina direktno podržava izraelsku vojsku, naglašavajući da je bojkot efikasan način vršenja pritiska na Izrael.

Muftija Hasanović je izjavio:

“Bojkot proizvoda je snažan alat u našim rukama. Moramo znati koji proizvodi dolaze iz cionističkih izvora kako bismo adekvatno mogli da reagujemo i pokažemo naš stav protiv nasilja koje se dešava.”

Pitanje je kako identifikovati proizvode koji direktno podržavaju cionistički režim, što je značajan izazov koji je prepoznat na konferenciji. Predloženo je formiranje odbora koji će se baviti istraživanjem i objavljivanjem spiska spornih proizvoda.

Ova online konferencija je jedan u nizu globalnih pokušaja da se skrene pažnja na krizu u Gazi i izvrši pritisak na izraelsku vladu da promeni svoj pristup. Očekuje se da će zajednička deklaracija učesnika konferencije biti razmatrana od strane relevantnih međunarodnih tijela.

Nakon puna četiri sata izdato je zajedničko saopštenje kao produkt svih prijedloga učesnika, u devet tačaka, Nekoliko tačaka tiče se jasne osude cionističke države Izrael za sve ono što radi, poziv međunarodnoj zajednici da se oformi sud koji bi sudio svima koji su doprinijeli da se sve ovo dešava u Gazi- genocid, ubijanje, progon, poziv međunarodnoj zajednici da se prekinu ratna dejstva, ubijanje, progon i, naravno, da se omogući djelovanje humanitarnim organizacijama koje jedva čekaju da pomognu. I to je spomenuto, kad je u pitanju bojkot, bojkot cionističkih proizvoda od čije dobiti se direktno finansira njihova vojska. Od relevantnih faktora se očekuje da izađe spisak jer mnogo je proizvoda koji su jevrejski. Samo je pitanje da li od tih prihoda direktno podržavaju cioniste ili ne. To je nešto što bi bilo značajno da se u narednom periodu objavi i bude relevatno, kaže Nedžad ef. Hasanović muftija novosadski jedan od učesnika Online konferencije

Aktivnosti poput ove konferencije potvrđuju rastuću težnju za globalnom akcijom i solidarnošću sa palestinskim narodom, kao i potragu za pravednim rešenjem dugogodišnjeg sukoba.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.