Od 1. oktobra pakla ide i do 650 dinara?!

1191

Ako Skupština usvoji predložene izmjene Zakona o akcizama, pušači će od idućeg mjeseca plaćati više za svoju naviku. Predviđa se da će cijena pakle cigareta porasti zbog povećanja akciza.

Prema novom prijedlogu, umjesto sadašnjih 84,25 dinara po pakli, državna blagajna će uzimati 90,99 dinara. Koliko će tačno iznositi poskupljenje, za sada nije jasno, ali prethodne promjene bile su oko 10 dinara po pakli.

Proizvođači će vjerovatno povećati cijene cigareta proporcionalno porastu akciza. Tako će, na primjer, najjeftinija pakla koja sada košta 320 dinara, nakon poskupljenja možda doseći cijenu od 360 dinara.

Ovo će biti treća korekcija akcize u 2023. godini, što je presedan. Zbog ovog iznenadnog povećanja, proizvođači cigareta mogli bi povećati cijenu pakli za više od očekivanih 10 dinara.

Ipak, dobre vijesti za pušače su da će se nakon 1. januara 2024. godine nastaviti sa dosadašnjom praksom. Akcize će se povećavati dva puta godišnje do kraja 2025. godine.

Također je važno istaći da će i korisnici elektronskih cigareta i duvana koji se ne sagoreva također osjetiti povećanje cijena.

Ove izmjene se uvode kako bi se Srbija uskladila sa standardima EU. Cilj je da do 2025. godine država ostvari prihod od najmanje 90 eura na 1000 komada cigareta. Očekuje se da će ove mjere rezultirati smanjenjem broja pušača.

Ako Skupština usvoji ovaj prijedlog, od 1. oktobra očekuje se povećanje akciza za osam posto na različite proizvode, uključujući cigarete i gorivo. Predviđa se da će novi propisi do kraja godine donijeti dodatnih četiri milijarde dinara prihoda državi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.