Od diplome do njive: Kako Samira Ćatović sa roditeljima i sestrama oživljava seosko imanje

1206

Samira Ćatović, mlada žena iz sela Kukulje kod Bijelog Polja, izabrala je da, uprkos fakultetskom obrazovanju i stabilnom poslu u špediciji, ostane živjeti na porodičnom imanju. Njena priča je priča o ljubavi prema zemlji, o radu koji obogaćuje i odluci da se ne odustane od tradicionalnih vrijednosti, uprkos izazovima modernog doba.

“Moje tri sestre i ja smo odrasle ovdje. One takođe, kada mogu, pomažu na imanju”, rekla je Samira za VBP portal, opisujući kako svaka od njih na svoj način doprinosi očuvanju porodične tradicije. Najstarija sestra radi kao saobraćajni inženjer u Podgorici, druga je medicinska sestra u Baru, a najmlađa je tek završila osnovnu školu. Samira, sa diplomom fakulteta za poslovno civilnu bezbjednost, izabrala je život u Kukuljama sa roditeljima i najmlađom sestrom.

“Nas je četiri sestre. Najstarija je saobraćajni inženjer, zaposlena je i živi u Podgorici. Druga je završila srednju medicinsku školu i radi u Domu zdravlja u Baru. Najmlađa sestra je nedavno završila Osnovnu školu “Dušan Korać. Ja sam završila fakultet za poslovno civilnu bezbjednost. Radim u špediciji, a živim u porodičnoj kući u Kukuljama sa roditeljima i najmlađom sestrom”, priča Samira za VBP portal.

Gazdinstvo porodice Ćatović bogato je voćnjacima i zasadima povrća. “Imamo šljive, jabuke, kruške, trešnje, višnje, orahe, ali i zasade paprika, kupusa, paradajza, krastavaca i jagoda”, ističe Samira, dodajući da su pored voćarstva i zemljoradnje značajan dio njihovog rada posvećen i stočarstvu te proizvodnji mliječnih proizvoda i meda.

“Imamo velike zasade paprika, kupusa, paradajza, krastavaca, svih vrsta zelja i luka. Imamo i značajnu površinu zasada jagode. Što se tiče stočarstva, posjedujemo pet krava muzara. Takođe, imamo i nekoliko košnica, proizvodimo med, i planiramo da uvećamo broj. Proizvodimo mlijeko, kajmak i sir, a voće iskoristimo za domaći džem”, kazala je ona.

Na pitanje kako usklađuju poslovne i porodične obaveze, Samira objašnjava da majka i otac nose glavni teret rada na imanju, dok su one angažovane vikendom i za vrijeme školskih raspusta. “Ljeti, kad je najviše posla, uzimamo godišnje odmore da pomognemo”, kaže ona.

“Vikende koristimo da odradimo što više. Ljeti, kad je obim poslova najveći, uzmemo odmore, a u tom periodu je školski raspust, tako da uspijemo da odradimo to što je potrebno”, istakla je Samira.

Samira naglašava važnost kvaliteta i ekološkog pristupa u proizvodnji, što prepoznaje sve veći broj potrošača u njihovom regionu. “Držimo se istog nivoa kvaliteta i ukusa, što nam donosi nove i vraća stare mušterije”, dodaje.

“S obzirom na to da godinama održavamo isti nivo kvaliteta i ukusa imamo stalne mušterije koje su naša najbolja reklama, tako da nam se svake godine javljaju novi ljudi koji bi da probaju naše proizvode. Ima, međutim, pojedinaca kojima su cijene visoke pa će otići u markete i kupiti nešto lošeg kvaliteta samo da bi uštedjeli novac”, kaže Ćatović.

Iako priznaje da posao sa zemljom nije dovoljno plaćen s obzirom na uloženi trud, Samira ističe zadovoljstvo koje proističe iz proizvodnje zdrave hrane za svoju porodicu i zajednicu. “Nema stresa, nema striktnog radnog vremena, radite za sebe”, kaže Samira, opisujući svoj rad kao poseban izvor ponosa i zadovoljstva.

“Nema stresa, ne postoje tenzije. Nemate radno vrijeme kojeg morate striktno da se pridržavate, već se sami organizujete. Znate da ste za sebe i svoju porodicu proizveli zdrave proizvode. Jedino što vidim kao nedostatak je to da i dalje ovaj posao nije dovoljno plaćen, s obzirom na uloženi rad i trud. Radi se dosta, ali se ipak isplati. Poseban je osjećaj kada dobijete riječi hvale za ono što ste proizveli. Vrijedi probati”, kazala je ona.

Porodično imanje Ćatović ljeti privlači i turiste, posebno zainteresovane za autentično iskustvo života u ruralnom području, što doprinosi dodatnom prihodu i promociji tradicionalnih vrijednosti.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *