Od Nigerijca do Liberijca u FK Novi Pazar

815

U traganju za svojom srećnom zvezdom put ih je vodio i još uvek vodi i do Novog Pazara. Ulaskom novopazarskih klubova u elitne domaće lige potreba za njima postala je sve veće. Prvi klub iz Novog Pazara koji je angažovao stranca van područja SFRJ bio je fudbalski i to u vrijeme dok još nije postao dio Super lige. I danas kad muku muči da bi se zadržao u drugoj po kvalitetu domaćoj fudbalskoj seriji u sastavu ima jednog stranca – Liberijca Robertsa Omegu (29).

Jedan od dva centralna beka u Milovanovićevom timu, zemljak legendarnog Žorža Vee, danas predsednika Liberije, po odlasku iz glavnog grada ove zapadnoafričke države Monrovije, fudbalski hleb zarađivao je u Obali Slonovače, Kamerunu, Kongu i Maliju, a pronašao se u Srbiji. Nastupao je za više naših klubova, ali je izgleda nemirnog duha kada ni u jednom nije uspeo duže da se zadrži. Limit mu je brojka od 14 utakmica, toliko ih je sakupio u Slobodi, Smederevu i Donjem Sremu. Krunu karijere doživljava 2013. godine kada ga iz Smedereva dovodi Crvena zvezda. Nije uspeo da se izbori za mesto u timu, pa će se posle samo dva upisana nastupa preseliti u Mladost iz Podgorice.

U ovoj zimskoj pauzi u Novi Pazar je stigao iz prvoligaša OFK Žarkova. Za sastav iz beogradskog predgrađa odigrao je svega 12 utakmica, bio je akter i duela na Gradskom stadionu u kojem su njegov tadašnji i sadašnji tim odigrali miroljubivih 1:1. Rezultat je mogao da bude i drugačiji, da najbolju priliku za Žarkovčane nije upropastio upravo Omega u 76. minutu. Liberijac kao defanzivni igrač i nije neko od koga se očekuju golovi, ipak je zanimljivost svoje vrste da na 61 utakmici za sedam naših klubova nikada nije postigao gol. U strelce se jedino upisao i to pet puta, u Serkl Olimpiku iz Bamoka (Mali). Od šest utakmica Novog Pazara u nastavku prvenstva (tekst pisan pre današnjeg duela Bečeja 1918 i Novog Pazara) odigrao je četiri, a na terenu je proveo 244 minuta.

Omega je u Novom Pazaru imao svoje preteče, uglavnom su to bile neuspešne epizode osim u jednom slučaju, naravno reč je o Brazilcu Brunu de Oliveiri Matosu. Prvi stranac u novopazarskom fudbalu bio je u početkom ovog veka Nigerujac DŽef Mark, osim što je prvi ni po čemu ostalom se neće pamtiti. U sezoni 2005/06. njegov sunarodnik Viktor Agbo ostavio je značajniji trag, na 30 utakmica u strelce se upisao pet puta. Posle odlaska iz Hajduk Veljka 2014. godine o njegovoj karijeri nema podataka. Danas ima 38 godina.

Potom je u polusezoni koja prethodi izlasku na superligašku scenu u klub stigao Vinsent Kaizi. Gde je danas Kaizi i gde su ostali Pazarovi stranci? Uglavnom ih nigde nema ili igraju u nižim ligama, i u egzotičnim fudbalskim zemljama. Pre Novog Pazara, Kaizi, u to vreme reprezentativac Ugande za koju je ukupno odigrao 40 utakmica, dve godine bio je najbolji fudbaler Srema iz Sremske Mitrovice. Za Novi Pazar je odigrao 14 utakmica i postigao jedan gol. To mu je bila i poslednja sezona u našem fudbalu, po odlasku u poljski Motor iz Lublina vratio se u domovinu. U 34 godini još je aktivan u dresu Bokave iz DR Kongo.

Da li se još neko seća Moldavca Vitalija Bulata? Došao je u Novi Pazar sa trenerom Milanom Milanovićem u leto 2013. godine. Sve vreme do odlaska na zimu iste godine bio je u ekipi tek da popuni brojno stanje. Odigrao je samo 12 minuta, iako je u Srbiju došao kao reprezentativac svih mlađih selekcija Moldavije, čak je jedanput nastupio i za najbolji nacionalni tim ove zemlje. U Moldaviji je branio boje Tiraspolja i najboljeg tamošnjeg kluba Šerifa. Često se nalazio u sastavima ova dva kluba u kvalifikacijama za evropske kupove, a ima i upisanih devet minuta za Šerif u grupnoj fazi Lige Evrope. Iz Novog Pazara otišao je u Kazahstan, a već pet godina o njemu nema ni traga ni glasa.

Iako su upisali minijaturu u Novom Pazaru dvojice Ekvadoraca iz vremena Milorada Kosanovića nema ko da se ne seća – Hoze Luisa Gutijereza Bastidesa i Hoze Mine DŽekson Borhe. Danas imaju po 25 godina i osim te epizode s Pazarom, Ekvador više nikad nisu napuštali. Obojica su odigrala u plavom dresu dve utakmice, Borha je na terenu proveo 115, a Gutijerez 51. minut. Danas su u domovini igrači serije B, Gutijerez je zapažen u Manti, dok Borha retko igra za klub egzotičnog imena Anakonda.

Pošto se dobro snašao u Novom Pazaru, Bruno Matos je iz matične države Baija u Brazilu ubrzo sa sobom povukao i napadača Ričarda Amorima Falakaa. Momak zvučnog prezimena odigraće tek tri utakmice, a da nije kvalitet pokazaće i po odlasku sa Gradskog stadiona. Vratio se u Brazil i za četiri sezone odigrao je svega dve utakmice u Žuazirenseu, klubu serije D, dakle četvrte lige.

Mnogo sreće i malo znanja imao je u Novom Pazaru još jedan Brazilac, Adriano Guera Strak. U BIH je branio boje Travnika, a u Hrvatskoj Dugopolja, pre nego se ko zna kako obreo u Novom Pazaru. Imao je sreće da odigra devet minuta u pobedi nad Partizanom 3:2, trener Peca Kurćubić dao mu je priliku umesto dvostrukog strelca Stefana Aškovskog. Iz Pazara je otišao u Segestu iz Siska, potom se vratio u Brazil, a danas pokušava da izgradi karijeru u Indoneziji.

Nigerijac DŽon Ebuka Okoje u sastavu Novog Pazara našao se na tri prvenstvene i jednoj kup utakmici, ukupno je ostvario 214 minuta. Trenutno je na Severnom Kipru gde brani boje Jenikami Agdelena. Za karijeru Ganjanina Ovusu Anšah Kontora jedino bi moglo da se kaže da je koliko – toliko u usponu. U Novom Pazaru odigrao je svega 129 minuta (dve utakmice), iako je prethodno u Metalcu iz GM bio značajna karika. Iz Pazara se otisnuo u AEL iz Larise, danas sa dosta uspeha igra u Kaliforniji za Oranž Kaunt.

Za sada jedini stranac koji se ne zaboravlja je Bruno de Oliveira Matos. Za Novi Pazar je odigrao u dva navrata 68 mečeva i postigao 10 golova. Sa Gradskog stadiona otišao je u Crvenu zvezdu za čiji najbolji tim je nastupio na 19 utakmica i postigao jedan gol (Metalac). Najbolji deo karijere proveo je u Novom Pazaru, iz Srbije je otišao u Iran, potom u Bahrein i Maleziju, a od početka ove godine 28 – godišnji Matos nastupa za indonežansku Persija DŽakartu.

Danas protiv Bečeja

I pored dobrog otpora lideru Prve lige fudbaleri Novog Pazara nisu uspeli da izbegnu poraz u 28. kolu. Na Gradskom stadionu, Novi Pazar : TSC 0:1 (0:0), jedini gol za sastav iz Bačke Topole postigao je Dejan Milićević u 87. minutu. U 29.kolu danas od 15 sati igraju protiv Bečeja 1918.

Izvor: danas