Odloženi izbori: Brnabić zamolila Vučića da odloži izbore u Srbiji

454

Premijerka Srbije Ana Branabić izjavila je danas da je lično zamolila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se datum održavanja izbora maksimalno odloži, ali u skladu sa zakonom i Ustavom, da je predsjednik bio protiv toga, ali da je prihvatio njenu molbu.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da bi za vladajuću Srpsku naprednu stranku i građane bilo bolje da redovni parlamentarni i lokalni izbori budu što prije, ali da su željeli da izađu u susret dijelu opozicije i zahtjevima evroparlamentaraca.

Brnabić je rekla da je raspisivanje izbora ekskluzivno pravo predsjednika Srbije, da je tražila odlaganje izbora kao znak dobre volje prema opoziciji, ali da ne vjeruje da će biti ispunjen njihov zahtjev o pomjeranju izbora za devet mjeseci od predviđenog roka.

“Meni iz mojih razgovora s predsjednikom ne djeluje da je on spreman da kompromituje Ustav i zakone. Ne vjerujem da će pomjeranja od devet mjeseci biti”, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je od početka međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropske unije, Vlada Srbije radila sve što su partneri tražili ili opozicija i da je od 17 preporuka proisteklih iz dijaloga urađeno 70 posto.

Izvor: Anadolija