Omeragić (BS): Mali broj Bošnjaka radi u državnim institucijama, želimo to da promijenimo

645

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić u intervjuu za FOS kazao je da i pored poboljšane situacije kada je posrijedi zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama i dalje mali broj pripadnika tog naroda radi u vojsci, policiji, diplomatiji… te da je njihov cilj da to promijene. Poručuje da neće odustati i od borbe da Bošnjaci budu ravnopravni sa ostalim narodima jer je to, kako ocjenjuje, preduslov za razvoj Crne Gore.

FOS: Šta vidite kao gorući problem Bošnjaka u CG, na čemu i dalje treba raditi?

Omeragić: Dva ključna cilja na kojima je BS radila u prethodnom periodu odnose se na razvoj sjevera i opština u kojima žive Bošnjaci, kao i na srazmjernu zastupljenost.  Možemo konstatovati da je u dijelu ravnomjernog razvoja napravljen iskorak, svjedočimo najvećim ulaganjima u infrastrukturu na sjeveru. Stvaranjem pretpostavki kroz izgradnju puteva, mi ćemo nastaviti u pravcu razvoja sjevera i valorizaciji njegovih potencijala. Osim toga, od osnivanja se kao partija zalažemo za srazmjernu zastupljenost Bošnjaka u institucijama sistema. Zaista možemo konstatovati da se situacija popravila, ali mi ipak nismo u potpunosti zadovoljni. Ovo je građanska država i ona mora otvoriti vrata svojih institucija za sve građane, pa i Bošnjake. U Vojsci, policiji, carini, diplomatiji, bezbjednosnim strukturama, radi vrlo mali broj Bošnjaka ili ih uopšte nema i mi to želimo da promijenimo.

FOS: Na čemu temeljite izjavu da ćete na ovim izborima osvojiti makar dva mandata, koje rezultate u prethodne četiri godine biste izdvojili?

Omeragić: Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će BS ostvariti bolji rezultat u odnosu na 2016 godinu. Takođe, vjerujemo da smo našim učešćem u izvršnoj vlasti pokazali Bošnjacima da se niko ne bori za njihove interese i prava kao Bošnjačka stranka.  Upravo je ministar iz BS na čelu resora saobraćaja, a ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu su najveća u istoriji CG.  Programski cilj BS da Crna Gora bude članica Nato je ostvaren i dali smo i u ovom dijelu veliki doprinos. Zadovoljni smo što je na čelu resora rada i socijalnog staranja bio ministar iz BS, jer vidimo da su povećane penzije, povećana je minimalna zarada, usvojeni su Zakon o PIO i Zakon o radu.

FOS: Šta nudite glasačima?

Omeragić: Nudimo nastavak ispravne politike koju vodi Bošnjačka stranka. Smatramo da je ispravno da Crna Gora ostane nezavisna, Nato država, jednakih šansi za sve njene građane.  Fokus stavljamo na mlade ljude, da se ne iseljavaju iz Crne Gore, već da nastavimo da stvaranjem pretpostavki oni u CG grade budućnost. Nećemo odustati od našeg osnovnog cilja, da Bošnjaci budu ravnopravni sa ostalim narodima, jer je ravnopravnost najveća vrijednost moderne civilizacije i preduslov razvoja Crne Gore.

FOS: Ušli ste u raspravu sa UROM  oko toga je li u Srebrenici bio zločin ili genocid,  navodeći da je URI bliska politika DF, sa druge strane Bošnjačka stranka je  godinama u koaliciji sa DPS na čijem čelu je Milo Đukanović – političar koji je ‘’promijenio dres’’ i koji se 90-tih dovodio u vezu sa ondašnjim vrhom Republike Srpske. Nije li to licemjerno ili je dovoljno to što sada DPS naziva Srebrenicu ‘’genocidom’’? 

Omeragić: Mislim da je licemjerno, tužno i poražavajuće da 25 godina nakon genocida u Srebrenici postoje partije koje se i dalje premišljaju da li se tamo desio genocid ili je u pitanju zločin. To je nepoštovanje za više od 8 hiljada ubijenih Bošnjaka i dodatna bol za njihove porodice.  Riječ je o presuđenom genocidu od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu. Nažalost, partije koje nose elemenat građanskog u sebi, koje plegiraju na glasove Bošnjaka u Crnoj Gori, poput koalicije Crno na bijelo i dalje unutar svojih redova imaju pojedince koji oko genocida u Srebrenici imaju iste stavove kao i predstavnici DF. Zato nas to zabrinjava, ali vjerujem da su građani sve to već prepoznali i da će dati odgovor na izborima 30.avgusta.

Izvor: Formedia.me
One thought on “Omeragić (BS): Mali broj Bošnjaka radi u državnim institucijama, želimo to da promijenimo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.