Ona čuva stari način izrade sjeničkog sira – Tajna najukusnijeg sjeničkog sira

1538

Sjenica – U srcu pitomih planina Sjenice, Slađana Rakonjac, poznata kao planinka, već trideset godina čuva tradiciju izrade autentičnog sjeničkog sira. Sa istim žarom i posvećenošću koju je preuzela od svoje svekrve, Slađana predstavlja živi primer očuvanja tradicionalnog načina života i proizvodnje.

“Uprkos modernizaciji i urbanizaciji, selo za mene ima posebnu čar. Život ovde je isti kao i u gradu, ali očuvanje tradicije daje mu poseban smisao”, kaže Slađana.

Ona naglašava da se ukus sjeničkog sira, koji je postao simbol ovog kraja, ne može replicirati nigde drugde. Slađanin sir je poznat po svom jedinstvenom ukusu, a njen recept je tajna koja se prenosi generacijama.

“Nastavljam raditi na isti način kao i moja svekrva. Kvalitet našeg sira je neupitan, i oni koji su ga jednom probali, uvijek se vraćaju po još”, objašnjava ona.

Ovaj proizvod privlači pažnju kupaca ne samo iz Sjenice, već i iz drugih gradova, uključujući Novi Sad. Iako je distribucija sira na veće udaljenosti izazov, Slađanin brat od tetke pomaže u prodaji izvan lokalne zajednice.

“Proizvodnja sira je težak posao, ali zadovoljstvo kupaca i bolje cene ove godine čine sve razliku”, kaže Slađana.

Ona ističe da je prodaja ključna za održavanje života na selu.

Dok Slađanin mlađi sin nastoji da se obrazuje kao poljoprivredni tehničar, budućnost porodičnog imanja ostaje neizvesna. Međutim, Slađana je odlučna u nameri da nastavi svoj rad i očuva nasleđe.
One thought on “Ona čuva stari način izrade sjeničkog sira – Tajna najukusnijeg sjeničkog sira

  1. Bajram

    PLANINKA JE NAZIV ZA DOMACICU UOPSTE, NA SELU PLANINKA , ZENA KOJA NOSI TERET DOMACINSTVA
    MUZE, SIRI, KUVA ZA PORODICU , PERE ITD.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.