OPREZ-PORESKA POLICIJA POČELA OPSEŽNU KONTROLU I SANKCIJE INTERNET PRODAJE

520

Poreska policija je za tri mjeseca ove godine otkrila preko tri milijarde dinara utajenih od poreza, kako piše Tanjug, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

Pod lupom je elektronska, odnosno internettrgovina,a otkrivene su i 22 takozvane “peračke” ili”fantomske” firme,koje se osnivaju samo radi izbjegavanja plaćanja poreza. Poreska policija je prošle nedelje pronašla više lokacija sa skupocenom robom koja se prodavala isključivop reko Interneta.

Ivan Ivanović iz poreske policije za RTS kaže da je tokom pretresa na šest lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu “pronađena i zaplenjena velika kolicina robe namenjene prometu, za koje vlasnici nisu posedovali dokaze o poreklu, a ukupna vrednost robe je preko 250.000 evra”.

U Srbiji je registrovano oko 400 elektronskih trgovaca, a procjenjuje se da ih je s nelegalnim – bar tri puta više, pa se smatra da je neophodan registar takvih trgovaca jer je ključ te trgovine povjerenje. Zbog robe čije se porijeklo ne zna, nelegalanog prometa akciznih proizvoda i ostalih prestupa, Poreska policija je u prvom tromjesečju podnijela 334 krivične prijave a 70 ljudi je uhapšeno, navodi RTS.

Nedavno je Poreska uprava sa dvije krivične prijave obuhvatila sedam lica iz Novog Sada i Niša koja će odgovarati za pranje novca i utaju više od 140 miliona dinara poreza. a među njima je i Novosađanin koji se bavio uvozom polovnih automobila.

Ivan Ivanović iz Poreske uprave je objasnio da je dio prihoda od prodaje putničkih automobila prebacivan na račune u Slovačkoj, pomoću lažnih računa, “a zatim je ta sredstva prebacivao na račune fizičkih lica u Srbiji, sa kojih je novac po ovlašćenju podizao i prisvajao”.

izvor Tanjug