Osim Čečena ginu i Dagestanci / Muslimani kao rusko topovsko meso

1512

U ratu u Ukrajini ubijeno je 130 profesionalnih vojnika iz Dagestana, rekao je za Кавказ.Реалии izvor u regionalnoj vladi. Sagovornik redakcije ovog portala, izvor iz republičkog vojnog zavoda, potvrdio je ove podatke, ali je dodao da je “riječ o najmanje 130 poginulih”.

“Za sada nema podataka o vojnim obveznicima. Čak ni u vrhu rukovodstva ljudi ne znaju tačne podatke o vojnim obveznicima”, rekao je službenik vojnog zavoda.

Zaposlenik jedne od vojnih jedinica Ministarstva odbrane Ruske Federacije koja se nalazi na teritoriji Dagestana rekao je Кавказ.Реалии da su tijela većine poginulih već dopremljena u region i predata rodbini.

Od oružane invazije na Ukrajinu vlasti Dagestana zvanično su priznale gubitak 29 vojnika, iako su poznata imena 126 mrtvih među ovim starosjediocima juga Rusije i sjevernog Kavkaza.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je saopćenje o broju poginulih samo jednom – 2. marta. Prema njihovim riječima, tada se znalo za smrt 498 ljudi.

Tokom četiri godine rata u Siriji zvanično je poginulo 116 ruskih vojnika. Za vrijeme ruske invazije na Gruziju u augustu 2008. – 67 vojnika. Broj smrtnih slučajeva ruskih vojnika u Čečeniji za dvije godine prve kampanje, ovisno o izvoru, varira od 4.103 do 5.042 osobe.

(Izvor: Кавказ.Реалии)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *