Osnovna škola u Tutinu dobila mesdžid za obavljanje namaza – Opet Muhame Dreković

1624

U Tutinu, gradiću koji se nalazi u srcu Sandžaka, osnovna škola “Vuk Karadžić” prešla je granice običnog obrazovnog okruženja, pretvorivši se u simbol inkluzivnosti i brige za duhovne potrebe svojih učenika. Zahvaljujući naporima Muhameda Drekovića, profesora razredne nastave i istaknutog humanitarca, škola je dobila svoj prvi mesdžid, prostor namenjen za obavljanje namaza, čime je postavljena kao prva škola u regionu koja je učenicima omogućila ovakvu vrstu duhovnog prostora.

Inicijativa za otvaranje mesdžida proizašla je iz Drekovićeve želje da učenicima omogući prostor gdje mogu obavljati svoje molitve, poštujući time njihove vjerske potrebe i običaje. Sve je realizovano uz podršku lokalnih humanitaraca iz Tutina, koji su prepoznali značaj ovog projekta i pružili neophodnu pomoć u njegovom ostvarivanju.

Muhamed Dreković, koji je već bio poznat po svom predanom radu na uređenju školske učionice, ovim projektom je dodatno istaknuo svoju posvećenost ne samo obrazovanju već i opštem dobrobiti svojih učenika. Njegova inicijativa za opremanje učionice, koja je uključivala renoviranje, osvježavanje enterijera i uvođenje modernih obrazovnih pomagala, poslužila je kao inspiracija za brojne druge škole i prosvetne radnike širom Srbije.

“Naša škola sada ima prostor gdje djeca mogu ne samo učiti već i duhovno se razvijati. Ponosan sam na to što smo uspjeli realizovati ovakav projekat,” izjavio je Dreković. Dodao je kako se nada da će ovaj primer podstaći i druge škole da preduzmu slične korake u pravcu pružanja sveobuhvatne podrške razvoju i potrebama učenika.

Reakcije na ovu inicijativu bile su izuzetno pozitivne. Roditelji, učenici, kao i lokalna zajednica, izrazili su veliko zadovoljstvo i ponos zbog otvaranja mesdžida, kao i zbog opšteg pristupa i doprinosa Muhameda Drekovića obrazovanju i zajednici. Besim Hamzagić, pomoćnik predsjednika opštine Tutin, prozvao je Drekovića “učiteljem godine”, ističući važnost njegovog doprinosa u obrazovanju i društvenom razvoju.

Ova inicijativa u osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Tutinu predstavlja izvanredan primjer kako obrazovne institucije mogu ići izvan standardnih okvira i doprinijeti ne samo akademskom već i duhovnom i emocionalnom razvoju svojih učenika. Muhamed Dreković, svojim djelima, pokazao je kako pojedinci mogu imati ogroman uticaj na obrazovanje i zajednicu, čineći svijet boljim mjestom za sve nas.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *